Forexnews.bg
SOFIX завършва седмицата близо до дъното си за годината ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 14 Септември 2018 19:28

stock-market-correctionИндексът на сините чипове SOFIX завърши последния ден от седмицата с минимално понижение от 0.65 пункта при ниво от 629.37 пункта. Така индексът е само на около процент и половина от най-ниската си стойност за годината.

На този етап нивото от 620 пункта успява да спре поевтиняването на индекса, което е добър симптом. Докато последното ниво е в сила, напълно е възможно да видим оттласване нагоре.

Иначе, предстоят двата най-лоши от историческа гледна точка месеци на годината, за индекса – октомври и ноември. Инвеститорите могат да използват всяко понижение на SOFIX през тези два месеца за пазарно позициониране, в очакване на двата най-добри в исторически план месеци – декември и януари.

Обикновено фондовете „нагласят“ цените на притежаваните от тях акции в края на годината, за да отчетат добри резултати от годината. И това може да е добър момент за спекулативни печалби от страна на инвеститорите.

Спекулантите могат да се насочат към акциите на сините чипове, както и към акциите на Градус, които най-често са в състава на портфейлите на големите фондове.

По отношение на днешната борсова сесия, оборотът бе от над 2.19 милиона лева, като почти целия обем, или 2 милиона от него, бе реализиран с акциите на 235 Холдингс, при което акциите на холдинга поскъпнаха с 5.9%.

За сравнение, втората най-ликвидна позиция – Сирма Груп, бе с регистриран обем от едва 53 000 лева.

При най-губещите, класацията се оглави от акциите на Стара планина Холд, които загубиха 2.2% от стойността си, при обем от под 10 000 лева.