Forexnews.bg
SOFIX при най-ниска стойност от година и девет месеца ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 20 Ноември 2018 20:33

stock-market-correctionИндексът на сините чипове SOFIX се понижи до най-ниското си ниво на затваряне днес, от февруари на 2017-та година, като инвеститорите се подадоха на негативните настроения, които властваха на международните фондови пазари. Иначе, липсваха по-сериозни причини за разпродажбите.

Лошата новина е, че спадът се случи при сериозен обем от над 3.2 милиона лева и активна търговия. Обект на сделки бяха цели 63 емисии, което е доста нетипично за борсовата активност на БФБ през последните месеци.

Само 8 от търгуваните емисии отбелязаха повишение, а цели 46 регистрираха загуби.

На най-активна търговия и най-голям оборот се радваха акциите на Химимпорт. Обемът при тях бе в размер на 1.5 милиона лева, при което книжата на холдинга поевтиняха с 0.5% до 1.95 лева. Това се случи с цели 126 сделки.

С най-голяма загуба за деня - от цели 95%, се отличиха книжата на КММ. Те поевтиняха до 0.25 лева, при оборот от малко над 3 000 лева.

На фона на всеобщото негативно настроение на БФБ, акциите на Елхим Искра поскъпнаха с 8.9%. Книжата на Балканкар-Заря, също отбелязаха ръст.

Относително стабилни, сред сините чипове, се задържаха книжата на Първа Инвестиционна Банка. Те загубиха едва 0.5% от стойността си до 3.48 лева.

При текущите си нива от 584 пункта, индексът е само на 20 пункта от 200-дневната си средна. В същото време той се отличава с RSI от 12. Трябва да отбележим, че стойности под 30, сочат нива на свръпродаденост. Трябва да имате предвид обаче, че свръхпродаден, не означава задължително, че ще се повишава.

Сравнение с последните четири години сочи, че SOFIX никога не се е отличавал с толкова нисък RSI. При дъното си от октомври на 2015-та година, когато показателя достигна нива на търговия от 450 пункта и точно преди началото на силен възходящ импулс, отвел показателя до нива от над 720 пункта, RSI е бил при ниво от 12.8.