Forexnews.bg
Дж. Гъндлах: Добър момент да се купуват суровини ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 06 Декември 2017 12:04

jeffrey-gundlach-doubleline„В момента сме при точката, при която в исторически план, инвеститорите биха искали да притежават суровини”, коментира Джефри Гъндлах, един от най-известните инвеститори и ръководител на фонда DoubleLine.

Гъндлах, посочи факта, че суровините спряха спада си през 2016-та година, а ръста на световната икономика е в много добра форма, което би предопределило доброто представяне на суровините от тук нататък.
В допълнение, Гъндлах не вижда перспективи за рецесия през следващите шест месеца, което единствено би предопределило па-натътъшно понижение в цените на суровините.

Настоящите икономически индикатори, сочат към добър потенциален ръст в близко бъдеще на суровини, като петрол и злато.

„Ако някога сте мислили да си купите суровини… може би трябва да го направите сега”, коментира Гъндлах по време на специална организирана уебконференция, за клиентите на фонда.
Сравнение между възвръщаемостта на индекса, следящ представянето на суровините - S&P Goldman Sachs Commodity Index и S&P 500, през последните няколко десетилетия, сочи наличието на ясна зависимост между периоди в които ръста на суровините са инициирали силно поскъпване в цените на акциите и обратното.

Например, акциите се представяха значително по-добре от суровините по време на технологичния балон. Суровините обаче, последваха със силен ръст до пика и началото на финансовата криза до 2008-ма година.
„В момента сме в момент, който от историческа гледна точка изглежда като добър, да се предпочитат суровините пред акциите”, коментира Гъндлах, по време на конференцията. „Едва ли ще видим рецесия в следващите шест месеца”, прогнозира още експертът.

Индексът S&P GSCI се повиши с близо 56% от дъното си през януари на 2016-та година, след като загуби над 30% през 2015-та година. От началото на годината обаче, индексът се повиши едва с 6%, спрямо ръста от над17% за широкия щатски индекс.

Гъндлах, очаква още следващото движение на долара да е надолу, следствие на невъзможността на Фед да повишава лихвите, при очакваните от инвеститорите темпове. По-слаб долар, би съдействал за повишение в цените на суровините.

Гъндлах очаква също така повишение и удвояване на индекса на волатилността VIX до нива от 20 пункта. За сравнение, през по-голямата част на изминаващата си вече година, индикаторът се търгуваше при рекордни ниски нива от около 10 пункта.