Forexnews.bg
Въпреки поскъпналия петрол, суровините не са скъпи ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 16 Април 2018 06:32

commodities-storming-back-into-bull-marketЦената на петрола достигна тригодишен връх. Въпреки изпреварващото поскъпване на „черното злато“ обаче, инвеститорите трябва да имат в предвид, че суровините все още са относително евтини.

Поглед, към по-добре диверсифицирания индекс Bloomberg DJ-UBS index, следящ представянето на суровините сочи, че пред суровини като земеделските, индустриалните метали, месото и вероятно дори природния газ, все още може да има добри перспективи.

Индексът, достигна своя пик при ниво от 140 през 2014-та година и дъно през 2016-та година при ниво от близо 72. В момента той се търгува на нива от около 87.

И макар, едва ли да се очаква връщането му до най-високите му нива в исторически план, напълно основателно би било да се очаква, по-нататъшно повишение в нивата на този индекс.

Инвеститорите трябва да имат още нещо в предвид. Ралито през 2007-2008 година, отведе този индекс до нива от 240. Разбира се, отново – не би било много основателно да се очаква подобни пикови нива. В крайна сметка обаче, трябва да се има в предвид, че индексът се търгува при нива от едва 35% от пика си през 2008-ма година.

За инвеститорите, които се чудят, защо този индекс се търгува при такъв малък процент от пиковата си стойност и далеч под нивата на други подобни суровинни индекси, отговорът е следния – той не отдава толкова голяма тежест на петрола, както това се прави от много други от индексите.

Енергийния сектор, допринася за около 37% от индекса, но това включва брента, отоплителното гориво, природния газ и бензина.

Земеделските суровини като соята, пшеницата, захарта, памука, царевицата и кафето, допринасят с тежест от около 28%.