Forexnews.bg
Петролът с плах ръст след повишения внос от Китай ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 08 Ноември 2018 11:36

oil-06Цената на петрола продължава да усеща известен низходящ натиск. Това се случва въпреки данните за рекорден внос на петрол в Китай, което понижава очакванията за забавяне на втората най-голяма световна икономика.

Фючърсите на европейския вид суров петрол Brent поскъпнаха с 36 цента или с 0.4%, до 72.36 долара за барел спрямо нивата при затваряне на търговията в сряда. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) нараснаха с близо 40 цента до нива от 62.10 долара за барел.

Рекордното производство на суров петрол в САЩ, което достигна 11.6 милиона барела на ден, предотвратиха по-нататъшното поскъпване на суровия петрол.

Това е трикратно увеличение от най-слабите нива на добиви в САЩ, отпреди десет години, а само през тази година се отчита увеличение с 22.2% спрямо предходната 2017 година. Това прави САЩ най-големият световен производител на суров петрол в момента.

По-вероятно е да има ново увеличение на добивите в САЩ, тъй като EIA очаква производството да достигне 12 млн. барела на ден до средата на 2019 г., най-вече заради нарастване на производството на шистов петрол.

Производството на суров петрол се е увеличило не само в Съединените щати, но и в много други страни, включително в Русия, Саудитска Арабия, Ирак и Бразилия, което предизвика загриженост на пазарните участници за връщането на свръхпредлагането, което срина цените на петрола между 2014 и 2017 година.

Вносът на суров петрол в Китай през октомври е нараснал с 32% спрямо същия период на 2017 година, до 40.80 млн. тона или по 9.61 млн. барела на ден, сочат обявените в четвъртък данни на Генералната митническа администрация в Пекин. По този начин китайският внос през октомври изпревари рекорда от април 2018 година, когато в Китай се доставяха по 9,6 млн. барела на ден.

Общо вносът е нараснал с 8.1% за първите 10 месеца на годината спрямо същия период на миналата година, до 377.16 млн. тона, или 9.06 млн. барела средно на ден.