Forexnews.bg
Диамантът „Розова звезда” продаден на търг за рекордните $ 83 млн. ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 18 Ноември 2013 16:30

Pink-Star-diamond-600x399Диамантът с размер на слива, известен като "Pink Star", бе продаден на търг в Женева в сряда за 83,0 милиона щатски долара, което е световен рекорд за скъпоценен камък. Диамантът беше оценен на 60.0 милиона щатски долара.

Преди три години, Сотбис постигна на търг рекордните от $ 46,2 милиона за диамант, когато продадоха скъпоценния камък "Graff Pink". Търгът на Сотбис дойде ден, след като техния съперник къщата Криисти продаде диамант с бадемовидна форма, наречен "The Orange", за 35,5 милиона щатски долара, което също е рекорд в неговата категория.

59.60-каратовия "Pink Star" е най-големия класиран някога в своя клас от Геоложкия институт на Америка (GIA), с втория по големина по-малко от половината от размера му.

Искрящият овално нарязан камък е с мерки 2,69 на 2,06 см (1.06 на 0.81 инча) и тежи 11.92 грама (0.026 паунда).

В допълнение към топ рейтингите си по цвят и яснота, той попада и в една рядка подгрупа с най-чистите диаманти кристали и извънредна оптична прозрачност, включваща по-малко от два процента от всички скъпоценни диаманти.

"Pink Star" е бил 132,5 карата в груб вид, когато се добива от De Beers в Африка през 1999 г., според Сотбис, която не каза от коя страна идва.

Той е шлифовани и полиран повече от две години от Steinmetz Diamonds и представен на обществеността през 2003 г. под името "Steinmetz Pink".

Почти прозрачният камък е преименуван, след като е бил продаден за първи път четири години по-късно за неразкрита сума от неидентифициран купувач. Сотбис отказа да назове продавача на търга в сряда, нито пък дали скъпоценния камък е бил купуван и продаван отново от 2007 г. насам.

 

Източник: Luxuo