Forexnews.bg
Водата е новото злато ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 24 Юли 2012 11:50

MW-AQ637_water__20120330135043_ME"Водата ли е златото на 21-ви век?", пита Fortune. Отговор: Да, водата е новото злато за инвеститорите през този век.

През 2010 г. в световен мащаб водата генерира над половин трилион долара от приходи. Световното население ще експлоадира от 7 милиарда днес до 10 милиарда до 2050 г., прогнозира Организацията на обединените нации. И над един милиард "нямат достъп до чиста питейна вода".

Моделите на климата и времето променят естествените условия на водата. И промишленото замърсяване прави водата дефицитна стока. Така че добрата новина е, че огромни "възможности съществуват за бизнеса, който да разбере как да се пазят тръбите течащи."

Да, това е горещ пазар. Така че, разширете своето виждане за минута. Колко бутилки вода пиете за една седмица? Колко сте използвали за душ? Колко, за да се промие тоалетната? За да измиете вашата кола? За готвене? За латета? И моето предположение е, че сметките за вода на града са се повишили през последните години.

Така че си задайте въпроса: Какво ще се случи в следващите 40 години, когато още три милиарда души ще се появят на света? Представете си, добавянето на 75 милиона души всяка година, шест милиона на месец, 200 000 всеки ден и всички те искат все повече и повече вода за пиене, за душ, да се готви, за всичко. Всичкото това лакомо поглъщане на новото злато го превръща в по-оскъдна стока.

 

Населението, експлозивния водач в търсенето на все по-оскъдната вода

Сега тук е наистина страшния материал, основният множител на инвеститора. В 12 кратки години, водещи до 2011 г. светът добави милиард души. Населението на Китай е 1,3 млрд. Освен това те ще добавят още 100 милиона в следващото поколение, а Индия ще добави 600 милиона според експертите на ООН.

Китай вече планират до 500 нови градове, за да приютят всички свои нови хора. Представете си, 500 нови града, всеки приютил 100 000 или повече хора и това е само половината от прогнозирания растеж на Китай до 2050 г., и всички искат повече вода. Цифрите са съкрушителни.

Днес американците използват 150 галона на ден, в сравнение с 23 литра в Китай. Но те ги настигат, просто проверете панорамните снимки от пътувания из красивите мегаполиси в Китай, Шанхай, Гуанджоу. И прочетете за огромните продажбите на Ферари, часовници Cartier, чанти Gucci и луксозни стоки в Китай. Китай има своя собствена версия на американската мечта!

Сериозно, само преди няколко десетилетия Китай бе нововъзникваща страна, малко назадничава, не заплаха за глобалната икономика. Но промяната се случва със скоростта на светлината. Скоро техният БВП ще изпревари нашите.

Индия очаква тяхното търсене на вода да се удвои за едно десетилетие, докато Fortune казва "разширяващите популации също ще увеличат търсенето за селскостопанска вода с около 42% до 2030 г.", за две десетилетия.

 

Китай добива "новото злато" за земеделие, промишленост, икономическо лидерство

Може би си "мислите, че хората консумират най-много вода", казва Fortune. Не е така. Селското стопанство представлява 71% и индустрията с още 16% за общите 86% от цялата вода в света. Нужни са 71 литра, за да се произведе една единствена чаша кафе, принуждавайки "Старбъкс" да "намали в кафето използването на вода с 25% до 2015 г., например с еспресо машини, които да отпускат по-малко вода."

Тук е обобщението на Fortune на световния пазар за всички водоползватели: Общи световни приходи от $ 508 милиарда през 2010 г. ... пазара на бутилирана вода генерира $ 58 милиарда от общата сума и расте бързо ... индустрията се нуждае от $ 28 милиарда за оборудване с вода и обслужване за всички видове бизнес ... други $ 10 милиарда покриват селскостопанското напояване ... други $ 15 милиарда в продукти на дребно, като филтри и различни системи за отопление и охлаждане ... $ 170 млрд. се използват за отпадъчни води, канализационни системи, пречистване на отпадъчните води и системи за вода за рециклиране ... и $ 226 милиарда за ВиК дружествата, обработка на растения и разпределителни системи.

 

Очаквайте скоро и материал за това как инвестирането в храна и вода може да ни помогне да устоим на сушата.

 

Източник: Marketwatch

 

Стани наш фен във Facebook