Forexnews.bg
Централната банка на Нова Зеландия запази лихвите без промяна, ред е на АЦБ ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 10 Май 2018 08:21

central-bank-spainРано тази сутрин, централната банка на Нова Зеландия запази нивото на лихвите в страната, напълно очаквано, при 1.75% на годишна база. Действието бе широко очаквано от пазарните участници, но въпреки това, новозеландския долар, продължи със силното си поевтиняване, спрямо щатската валута.

Двойката NZD/USD, се понижи до ниво от 0.6910, или с над 50 пипса след оповестяването на решението.

Другата голяма новина, по направление на централните банки днес, ще дойде от английската централна банка. И ако банката, запази нивото на лихвите без промяна, то напълно е възможно да станем свидетели на същия сценарий от Нова Зеландия, но по направление на паунда.

Въпреки силното поевтиняване на британския паунд, през последната една седмица и след лошите данни за ръста на британската икономика, валутата на страната, все още разполага с потенциал за понижение. Особено ако преодолее ключовото ниво на подкрепа при 1.3480, което вече на два пъти спира поевтиняването на паунда.

Иначе, първите по-важни данни от Европа днес, ще дойдат от Италия, във връзка с индустриалното производство в страната. То се очаква да се е повишило с 4.8% на годишна база през март.
Следват данните за промишленото и индустриалното производство във Великобритания.

Два часа след обяд, всички погледи ще са насочени към английската централна банка. Само изненадващо повишение на лихвите, или намек за повишението им през следващия месец, биха подкрепили британския паунд. Предвид на факта, че АЦБ цели слаб паунд обаче, едва ли можем да очакваме подобни изказвания и действия.

Иначе, от САЩ ще станат реалност ключовите данни за инфлацията, които ще дадат по-нататъшна яснота относно бъдещата политика на Фед. Очакванията са за ускоряване на инфлацията до 2.5% през април, спрямо 2.4% месец по-рано.

Освен това, инвеститорите ще следят още данните за първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ, както и за държавния бюджет малко по-късно.