Forexnews.bg
Платината по-добра алтернатива от среброто? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 14 Май 2018 12:49

silver 3Среброто, продължава да е един от любимите инструменти на много от трейдърите. Да, нещата не са се променили особено, това което се е променило обаче е, че откриваме една още „по-асиметрична“ инвестиция, на която не можем да обърнем гръб…

Когато инвестирате на финансовите пазари, това което трябва да гледате винаги на първо място е – „Възможно най-лошия сценарий“. И как изглежда той при среброто? Дъно от 13.63 долара от декември на 2015-та година.

И прости сметки показват, че до там, среброто може да падне с 3 долара, или 18%. Забележете, че не казвам, че това ще се случи, и все пак трябва да разгледаме възможно най-лошия сценарий.

При нива от 923 долара за унция, платината не на отстояние от 113 долара от дъното си при 810 долара, постигнато отново през декември на 2015-та година. Или това е потенциален спад от 12.2%.

Как стои въпроса по отношение на потенциала за ръст?

Ако достигне най-високите си нива от август на 2016-та година, при ниво от 1 200 долара, платината трябва да поскъпне с над 30% от текущите си стойности.

За да направи същото, среброто, чиито най-високи стойности бяха при нива от 21 долара, среброто трябва да поскъпне също с 30%. Тоест в момента платината изглежда по-добре подкована от гледна точка на съотношение доходност-риск, което трябва да е водещия критерий, при избор на една сделка.

Разбира се можем да погледнем и към по-краткосрочните върхове на двата метала. И те са – 17.8 долара при среброто от началото на годината, или повишение от 8.5%, спрямо 1028 долара за платината, или повишение от 12.6% от текущите нива. Отново точка за платината…

И накрая, но не последно място, пазарът на платина е много по-трудно да се манипулира от този на среброто. Което е напълно логично предвид на разликата в цените на двата метала и факта, че на пазара на платина липсват толкова много спекуланти.

Та, обратно на среброто…

Най-голямата заплаха пред среброто е – способността му да се манипулира от големите играчи! Ако трябва да съм честен, според мен среброто е може би най-манипулирания актив на пазара. Защо? Веднага обяснявам…

Търговията със сребро е относително малка. На ден на стоковите пазари, се търгуват 112 000 фючърсни контракта. И макар това да е с цели 48% повече, в сравнение с дневния обем на суровината през първия месец на миналата година, обемът е далеч по-малък от търгуваните контракти на златото например.

За сравнение дневно при златото се търгуват 491 000 контракта, или отново с 45% повече на годишна база. Само ще припомним, че златото е точно 80 пъти по-скъпо от цената на среброто.

И докато, налице се сериозни съмнения за манипулиране на цената на златото, от страна на големите играчи (където търгуваните обеми са близо 320 пъти по-големи в доларово изражение, в сравнение със среброто), представете си, колко по-лесно би било да се манипулира цената на среброто!

Сега и още нещо. Според данни на брокерите, около 90% от индивидуалните трейдъри купуват сребро, при това често на маржин, достигащ 100 пъти.

Та, ако сте голям играч, как бихте направили?

Дали първо няма да разтърсите хубаво пазара, за да паднат всички контарктчета “във вашия джоб”?

Иначе исторически връх на среброто е далеч по-нагоре – при нива от близо 50 долара! Така, че нищо не е невъзможно….

* Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.