Forexnews.bg
Булард: Лихвената крива в САЩ се обръща в началото на 2019-та ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 15 Май 2018 07:58

fed-reserveЛихвената крива в САЩ, може да се обърне до края на тази, или началото на следващата година, коментира ръководителя на Фед Сент Луис – Джеймс Булард. Пазарното движение, при което краткосроните лихви са над дългосрочните, е традиционно за моменти преди рецисия в САЩ.

„Налице са известни рискове за обръщане на лихвите през тази, или в началото на следващата година“, коментира Булард, по време на конференцията в Ню Йорк - CoinDesk Consensus 2018. „Ако това се случи, ще бъдат изпратени негативни сигнали за щатската икономика“.

Инвеститорите, търсят в лихвите по щатските държавни облигации признаци, за бъдещото състояние на щатската икономика.

И макар Булард, да няма право на глас в заседанията на комитета по парична политика през тази година, той ще има – през следващата.

„Бих искал, проблемът с лихвената крива да е обект на внимание сега, а не след като се обърне. Така че, необходим е дабат по въпроса“, смята още експертът.“

При рисковете от обръщане на наклона на кривата, няма нужда Фед да ускорява темповете си на повишение на краткосрочните лихви, допълни още Булард.

„Моете лично мнение е, че Фед не бива да е агресивен. Това не е необходимо в ситуация, в която инфлацията е стабилна“, допълни още експертът.

Пазарните участници, все още очакват две повишения на лихвите от страна на Фед през тази година. В понеделник, разликата между 5-годишните и 30-годишните щатски облигации, се понижи до 25.90 пункта, или най-малкия спред от над шест години насам.

Спредът в лихвите между 2 и 10-годишните облигации, се задълбочи до 44.30 базисни пункта в понеделник. Миналия петък обаче, спредът достигна 41 базисни пункта, или най-малко от март 2010-та година насам.