Forexnews.bg
Италия иска опростяване на 250 милиарда евро дълг? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 17 Май 2018 07:48

6 euro1Изданието Huffington Post Italia отпечата правителствено предложение късно във вторник, според което, популистки партии в страната, планират да поискат от ЕЦБ опрощаване на дълг в размер на 250 милиарда евро.

След доклада, лихвите по 10-годишните италиански облигации, достигнаха до най-високите си нива от два месеца насам.

Лихвите по държавните облигации и на останалите страни от еврозоната се повишиха, като гръцките 10-годишни облигации отбелязаха повишение от 25 базисни пункта.

Като цяло, пазарът на облигации в еврозоната, стана хаотичен в сряда, след публикуваните „изтекли документи“.

Лихвите по 10-годишните италиански облигации се повишиха с 14 базисни пункта до 2.082% - най-голямото им дневно повишение от близо година насам. Лихвите по 2-годишните облигации се повишиха със 17 базисни пункта до 0.11%.

Междувременно, спредът между немските и италианските 10-годишни облигации се разшири със 129 базисни пункта до 144 базисни пункта.

Изданието Huffington Post Italia публикува документи, според които две от популистките партии, които се озоваха на върха на управлението, след неубедителните резултати през март, възнамеряват да поискат от ЕЦБ спасителна програма за излизане от дълга в размер на 250 милиарда евро.

Според 39-страничния документ, също е налице възможност за търсене на начин за напускане на еврозоната. Това е предложение, което двете партии са отправяли и в миналото.

След публикуването на доклада, от двете популистки партии излязоха с коментара, че това е „стара версия, която е била сериозно модифицирана“. Особено внимание бе отделена на частта с напускането на еврозоната, като заявиха, че „единната валута не се поставя под съмнение в момента“.

Най-затруднените 10-годишни гръцки облигации, отбелязаха повишение на лихвените си нива от 25 базисни пункта до 4.36% - или най-високото им ниво за тази година.

Иначе, новината се отрази неблагоприятно и на нивата на търговия на еврото, спрямо останалите основни валути. Единната валута, се понижи моментно до нива под 1.1800 спрямо долара, достигайки най-ниска стойност за годината от 1.1764. Впоследствие обаче, еврото успя да възстанови част от загубите си и да се върне отново над психологическата граница.