Forexnews.bg
Колко струват 20 години допълнителен риск? Нищо... поне в Канада! ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 18 Май 2018 06:59

question-guy-600Колко струват 20 години допълнителен риск? Немислимото се случи... Лихвите се обърнаха и лихвите по 10 годишните правителствени облигации се повишиха моментно над тези по 30-годишните облигации, за пръв път от повече от десетилетие насам.

Лихвите по 10-годишните канадски държавни облигации се повишиха над 2.5% за пръв път от 2014-та година насам. И Канада, се превърна в първата развита икономика, където лихвите по дългосрочните ценни книжа, се понижиха под тези на по-краткосрочните, според данни на Bloomberg.

Движението в лихвите по канадските облигации, отразява по-широката промяна и тенденции в щатските държавни облигации, като щатските облигации бяха разпродадени, в очакване на по-нататъшно повишение на лихвите от страна на Фед. Обикновено 10-годишните канадски облигации, реагират по-сериозно, на разпродажби на щатските облигации.

И тази силна реакция, на практика изпрати лихвите по 10-годишните канадски облигации, моментно над тези по 30-годишните такива.

Напоследък, станахме свидетели на сериозни разпродажби при 10-годишните облигации, отчасти следствие на натиска върху щатските държавни облигации, коментираха пазарни наблюдатели.

Подобно на Фед и канадската централна банка се очаква да продължи с политиката си на свиване на монетарната си политика и повишение на лихвите.

„Въпреки, че изминахме дълъг път, все още изглежда логично лихвите да продължат да се повишават, след като базовите условия за нормализация на лихвите, все още са налице“, коментира Марк Чандлер от RBC Capital Market.

Традиционно, „обърнатите лихви“, се приемат като първия симптом, за предстояща рецесия, което би принудило централната банка да намали лихвите в бъдеще.

Разбира се има и експерти, които смятат, че тези обърнати лихви не означават нищо и инвеститорите не бива да се плашат. Според тях, това е временно явление, което ще изчезне с времето.