Forexnews.bg
Силният долар заплашва печалбите на щатските компании? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 21 Май 2018 09:11

dollareuroЩатският долар отбеляза съществено повишение през последните няколко месеца, в съчетание с поевтиняването на държавните облигации. Сега инвеститорите започват да се чудят, няма ли това поскъпване да се отрази изключително неблагоприятно на печалбите на компаниите през второто тримесечие.

От началото на април, доларовият индекс, който измерва поскъпването на зелената валута спрямо шест от основните валути, се повиши с цели 3.9%. В същото време широкият щатски индекс S&P 500 загуби 0.3% от стойността си, а технологичният Nasdaq Composite Index поевтиня с 0.4%. За същият период от време индексът Dow Jones Industrial Average добави 2.5% към стойността си.

Или, според анализатори, настоящите очаквания за тримесечните резултати, вече са включени в нивата на търговия на акциите, според Тери Сандвен, главен стратег в U.S. Bank Wealth Management. Сред факторите, които могат да ограничат ръста на печалбите на щатските компании обаче, е повишението в нивата на долара.

През изминалата седмица, лихвите по 10-годишните щатски държавни облигации се повишиха над границата от 3%, което бе най-високата им стойност. Следствие на това, индексите Dow и Nasdaq, регистрираха най-голямото си дневно понижение от три седмици насам.

За широкия щатски индекс S&P 500, това бе най-лошото дневно представяне от началото на месеца. Растящите лихви предполагат по-високи разходи за заемане на средства. През следващата седмица, инвеститорите ще получат повече яснота, относно бъдещата политика на резерва относно лихвите, от стенограмата на Фед по отношение на лихвите.

Според пазарни наблюдатели, средата е „узряла за поскъпване на долара“ през втората половина на годината. Инфлационните очаквания, могат да накарат Фед да прибегне до по-нататъшно повишение на лихвите в САЩ, в среда на липса на подобни действия от страна на останалите водещи централни банки по света.

Ако доларът е слаб, щатските продукти изглеждат по-конкурентни на международните пазари. И обратното – силен долар, кореспондира с негативен ефект върху печалбите на щатските компании.

Петролните фючърси достигнаха три и половина годишен връх през изминалата седмица, като брентът премина психологическата граница от 80 долара за барел.

Близо 71% от приходите на компаниите от широкия индекс S&P 500 се генерира в САЩ и в тази насока, поскъпването на долара, не би следвало да е чак такъв проблем.