Forexnews.bg
Щатските облигации прогнозират рецесия ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 25 Май 2018 10:24

bonds1Лихвите по 10-годишните щатски облигации се повишиха до най-високите си нива от близо седем години насам, през тази седмица. Според редица експерти, разликата между лихвите по краткосрочните и дългосрочните облигации, са предвестник на рецесия за най-голямата световна икономика.

В исторически план, обръщане на доходността по облигациите, което означава лихвите по 2-годишните облигации да са по-високи от тези по 10-годишните, често е било предвестник на икономически проблеми в бъдеще.

Именно тази опасност, кара някои портфолио-мениждъри да хеджират инвестиционните си портфейли.

Бил Мерц например, ръководител на звеното за търговия с инструменти с фиксирана доходност на U.S. Bank Wealth Management, заяви че увеличава позициите си в краткосрочни държавни ценни книжа, за сметка на по-рискови облигации.

Също така, инвестиционният тим на банката, осъществява стъпки за намаляване на експозицията си към акции на фондовите пазари.

Сега, когато краткосрочните облигации предлагат лихви, различни от нула, това е сериозна промяна, коментира още Мерц.


Ето как изглежда графика на лихвения спред, между 10-годишните и 2-годишните щатски облигации.

Както се вижда спреда намалява постоянно. Разликата между лихвите по 5-годишните щатски облигации и 30-годишните облигации, се понижи до 26 базисни пункта, или най-ниското ниво от 2007-ма година насам. Разликтата между лихвите по 10 и 30-годишните облигации пък, се понижи до 12 базисни пункта, или 0.12%.

Тази разлика в лихвите, е доказателство, че сме в късната фаза на текущия цикъл на икономическа експанзия, смятат пазарни наблюдатели. Лихвите са се обръщали преди рецесиите от 1981, 1991, 2000 и 2008-ма година.