Forexnews.bg
Безценни съвети от най-великия трейдър в историята ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 28 Май 2018 06:24

Ако трябва да изберем един от най-великите трейдъри на всички времена, то ние ще се спрем на Джеси Ливърмор. Правилно прогнозирал кризите от 1907 и 1929-та година, той попада на едно от челните места по най-големите печалби и велики сделки на всички времена.

Ако има един нагледен пример за реализиране на „американската мечта“, то определено можем да се обърнем към живота на Ливърмор. Той започва работа още като момче за всичко, в известната тогава брокерска компания Пейн Уебър.

Докато разнася поръчките на дилърите, амбициозният младеж забелязва някои наглед дребни неща, които по-късно ще му донесат милиони. Сред тях са поговорката, че „риба се лови най-добре в мътната вода”, която до голяма степен илюстрира много точно моментите на паника на пазарите.

livermore

При кризата от 1907 г., Ливърмор прави 3 милиона долара само за ден, което отговаря на днешни 100 милиона. Лично Джей Пи Морган моли Ливърмор да спре с агресивните „къси” продажби, за да се възстанови пазара.

Ето някои от най-впечатляващите цитати от гениалният инвеститор, които заслужават внимание:

1. Фондовият пазар никога не е очевиден. Той е направен така, че да заблуждава повечето хора в по-голяма част от времето.

2. Участвайте на пазара, само когато всички фактори са на ваша страна. Никой не може да участва през цялото време и да печели. Има моменти, когато трябва да сте напълно извън пазара, поради емоционални и икономически причини.

3. Не използвайте думите „бичи“ или „мечи“. Тези думи определят твърда посока на пазара за по-продължителен период от време. Вместо тях използвайте „възходящ тренд“ и „низходящ тренд“, когато говорите за посоката на пазара към която се е насочил, според вас.

4. Играта на спекулацията е най-забележителната игра в света. Но тя не е игра за глупавите, интелектуално мързеливите хора, за хората без емоционален баланс и за тези, които искат да забогатеят бързо. Те ще умрат бедни.

5. Единственото нещо, което трябва да прави човек, когато греши, е да ограничава загубите си бързо и без колебания. Не губете време. Когато акцията се понижи под психологическия стоп, продавайте незабавно.

6. Контролът на емоциите е най-важният и критичен фактор в играта на пазара. Никога не губите контрол над емоциите си, когато пазарът е срещу вас. Не бъдете прекомерно самоуверен след печалби, или пък твърде наплашен след загуби.

7. През всички периоди, хората на практика реагират по един и същ начин на пазара в резултат на – алчност, страх, надежда и отчаяние.

8. Следете пазарните лидери или акциите на тези компании, които са регистрирали най-голям ръст по време на възходящ цикъл. Там е купонът и най-вероятно там ще изкарате своите печалби. Както се движат тези компании, така се движи и пазара.

9. Да не се облагодетелствате от дозата си късмет на фондовия пазар, често е грешка.

10. Няма нищо ново на Уолстрийт, или нищо ново свързано с пазарните спекулации. Това което се е случвало в миналото, ще се случва отново и отново и отново. Това е така, защото човешката природа не се променя.