Forexnews.bg
Турската лира продължава с безпрецедентния си ръст ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 31 Май 2018 08:01

turkish-lira-notes-922x609Турската лира бе най-поскъпващата сред валутите за трети пореден ден, подкрепена от спада на долара и оптимизма, че централната банка е готова да се намеси, за да стабилизира курса на националната си валута.

Лирата поскъпна с 2.1% вчера, насочвайки се към най-дългата си печеливша серия от месец насам. И докато търгуващите с опции на валутните пазари, все още залагат за поевтиняване на лирата, те плащат вече по-малко за да заложат за поевтиняване на лирата, отколкото за рублата. Това се случва за пръв път от две седмици насам.

Сентиментът към турската лира се промени сериозно през последната седмица, след повишението на лихвите от страна на централната банка с 300 базисни пункта и промяната в методологията за изчисление на лихвите в страната.

Според пазарни наблюдатели, централната банка е готова за по-нататъшно повишение на лихвите, ако инфлацията продължи да расте.

Обещанието на президента на Турция – Реджем Ердоган, да спазва принципите на глобалната монетарна политика, след изборите през юни, също до голяма степен допринесоха за стабилността на лирата.

Дори въпреки сериозното поскъпване на турската лира през тази седмица, тя все още остава сред най-зле представящите се основни валути от началото на годината. Двуцифрената инфлация и дефицитът по текущата сметка на страната, са основни причини за слабостта на турската лира.

Лирата добави 2% вчера до нива от 4.4563 долара. Лихвите по 10-годишните правителствени облигации останаха с минимална промяна при ниво от 13.97%. Лихвите по двугодишните облигации се понижиха с четири базисни пункта до 17 процента.