Forexnews.bg
Какво да гледате в днешния доклад за заетостта в САЩ? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 01 Юни 2018 07:11

jobsДнес ще бъдат изнесени данните за заетостта и безработицата в най-голямата световна икономика – щатската. Средните очаквания за новосъздадени работни места през май, са при ниво от 190 000, докато нивото на безработица, се очаква да се запази при 3.9%, или най-ниското от декември на 2000-та година.

Ето някои неща, които е добре да гледате, при изнасянето на данните:

Наличието на сила

През последните 12 месеца, щатската икономика е добавяла точно по 190 000 работни места средно на месец. Според икономистите, тази тенденция ще продължи. Дали обаче, това не е твърде оптимистично, в среда на намаляване на свободната работна сила. Следете за признаци на забавяне в показателя.

Привличането и задържането на работници

Една от причините работодателите да могат да наемат нови работници е била, склонността на работещите да сменят своите работодатели. Особено с пълна сила важи това за работещите на възраст между 25 и 54 години. Следете дали тази тенденция продължава.

Колко дълго може да се задържи рекордно ниската безработица

Нивото на безработица е под 4% за пръв път от 2000-та година. Колко дълго може да се задържи там? Може ли дори да се понижи още? И как това ще се отрази върху нивата на заплащане, съответно върху нивото на инфлацията и решенията на Фед в бъдеще?

Ръстът на възнаграждението

Ниско ниво на безработица, в съчетание с липса на свободна работна ръка е рецптата за инфлация. А инфлацията в САЩ, започва да проявява трайни признаци за повишение. Масло в огъня се налива и от високите нива на петрола и горивата, които се отразяват на всички останали потребителски цени.