Forexnews.bg
Ето защо щатските индекси са скъпи! ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 05 Юни 2018 06:24

Ето защо щатските индекси са скъпи!

india-stock-marketТехнологичният индекс Nasdaq Composite се повиши вчера до нива над най-високото му историческо затваряне. Показателят се търгуваше моментно при нива от 7 600 пункта, или над най-високото му ниво на затваряне от 7 588.32 пункта.

В светлината на нови рекорди, инвеститорите все по-често започват да си задават въпроса – скъпи ли са щатските акции? И краткият отговор е... ДА!

Сега, ще посочим няколко гледни точки, в подкрепа на посочената теза. Ще започнем с малко по-малко известен факт, от високите финансови съотношения на индексите и акциите. Знаете ли, че в момента около 52% от спестяванията на щатските домакинства са в акции, спрямо 44% в исторически план.

С други думи, щатските домакинства са с експозиции в акции подобни на тези през 60-те години на миналия век, както и през 2000 и 2007-ма година преди кризите. Всички тези случаи са били последвани от лоша възвръщаемост в последствие.

Акциите като цяло, от индекса S&P 500, се търгуват при съотношение цена-печалба от около 26. През последните 50 години средното такова съотношение е било 16.5. Така, че може да се каже, че пазарът е скъп спрямо историческите стандарти.

В допълнение акциите са били относително евтини, когато пазарната капитализация на пазара е под 100% от БВП. Към днешна дата, това съотношение е 141.2%. Този процент, прогнозира отрицателна доходност за инвеститорите от 2% в средносрочен план.

Лихвите по 10-годишните щатски държавни облигации към днешна дата са около 2.9% на година. В един консервативен вариант, при който инфлацията е 2%, то това оставя реален доход на инвеститорите в тези инструменти от едва 0.9%.

Инвеститорите трябва да мислят по следния начин… Ако избирате акции и облигации за вас, едва ли искате да купите нещо, което е скъпо. Гледайте за добри бизнеси в добри сектори… Имайте в известна степен погледа на контраинвеститор. Ако нямате такъв начин на мислене, никога няма да сключвате много добри сделки. Научете се как да гледате на риска в бизнеса.

За инвеститорите не е нужно да са по-умни от повечето от останалите пазарни участници. Необходимо е просто те да са по-добри в поведението си от останалите инвеститори

Инвеститорите трябва да се насочват към инвестиране в компании с добър мениджмънт, големи маржини на печалбите и добри капиталови потоци. Тези компании трябва също така да са в добра конкурентна позиция.

В момента обаче, ситуацията не изглежда особено подходяща за инвестиции на финансовите пазари, предвид на високите цени на финансовите активи и в среда на повишение на лихвите.