Forexnews.bg
Ето защо инвеститорите имат лошо мнение за пазарите! ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 06 Юни 2018 07:20

glavaВече много пъти сме коментирали, че доходността е критична за постигане на дългосрочните ви цели, а инвестициите на фондовите пазари са неизбежни в тази насока.

Защо обаче, когато се говори за фондовите пазари в инвеститорите остава някакъв горчив привкус, особено в масовия инвеститор?

Няколко са основните причини за това…

На първо място през последните петнадесет години младите инвеститори станаха свидетели на два краха на световните фондови пазари, което е нещо доста нетипично за толкова кратък срок.

След „пукането на технологичният балон“ през 2000-та година, само осем години по-късно станахме свидетели на световна финансова криза, с размери съпоставими на тази през Голямата Депресия от 1933-та година.

По-старите поколения са формирали възприемането на фондовия пазар, на база на бичия пазар продължил от средата на 70-те до края на 90-те години на миналия век и това до голяма степен стои в основата на разбиранията им за пазара.

Далеч по-младите и не толкова неопитни инвеститори обаче, видяха два срива в границите на около 50% на индексите и то само през осем години, което ги направи далеч по-скептични в отношението им към пазарите.

А как стоят нещата за родните инвеститори?

Още по-лоши са асоциациите свързани с родния фондов пазар. Отличаващ се едва с 16 годишна нова история, пазарът регистрира сериозен ръст в период около три-четири години до 2007-ма, след което загуби около 90% от стойността си.

Трябва да се има в предвид, че пазарът стана по-масов и популярен сред инвеститорите горе – долу около и малко преди неговия пик.

Т.е. масовият и неопитен инвеститор се включи в момент близък до върховите стойности, като впоследствие не успя да реагира адекватно при рязката обезценка, случила се в рамките само на няколко месеца. Така той загуби основна част от инвестициите си.

Как да го виним, че едва ли ще се върне отново към пазара? А ако реши да го направи, това най-вероятно отново ще е близо до следващия пазарен пик, когато отново стане „модерно“ и всички започнат да говорят за трицифрени ръстове от инвестициите си. За съжаление масовият инвеститор е обречен да е в една спирала на „вечни загуби“.

Затова не бъдете като масовите инвеститори и следайте съвета на Бъфет – „Бъдете алчни, когато другите ги е страх“.