Forexnews.bg
Какво трябва да знаете за инвестиционните класове? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 11 Юли 2018 08:34

Много анализатори дават един и същи съвет на индивидуалните инвеститори – диверсифицирайте, диверсефицирайте и диверсифицирайте.

До голяма степен именно този съвет е залегнал в съвета на Уорън Бъфет към масовите инвеститори – „Най-доброто, което можете да направите, е да насочите 90% от средствата си към нискоразходен индексен фонд, базиран на някои от широките индекси, като например S&P 500, а останалите 10% да държите в щатски държавни облигации“.

Защо S&P 500?…

Защото по този начин инвеститорите ще се сдобият с отлична диверсификация и то на много ниска цена.

Ето седем неща, които всеки инвеститор трябва да знае за различните инвестиционни класове активи, с които търгува:

assets-classes

1. Историческо представяне

Всеки важен клас активи си има своето специфично пресдтавяне в исторически план. Разбира се и бъдеще, което няма как да се знае. Да се знае миналото му обаче, е първата важна крачка по пътя напред.

2. Рискът свързан с него

Всеки инвестиционен клас, на практика всяка инвестиция, включва някакъв риск. Това е другата неизвестна. В исторически план няма риск, тъй като няма неизвестни. Да се оценят бъдещите рискове обаче е критино, за да определите размерът на потенциалните бъдещи загуби.

А това да знаем, какви загуби е реализирал активът в исторически план, може до голяма степен да ни помогне да определим какво може да очакваме.

3. Дългосрочно, срещу краткосрочно представяне

Дългосрочните резултати от миналото са много по-добри пътеводители за бъдещето, отколкото краткосрочните резултати. Например историческото представяне на щатските индекси през последните десет години е много по-показателно от представянето им през последната една, две години.

4. Представянето на един клас срещу целия пазар

Важно е да знаете как в исторически план се е представял избрания от вас клас активи, на фона на целия пазар. Например как се е представяло златото в периоди на ръстове и понижения на целия пазар.

5. Най-добрите инвестиционни класове

Не е необходимо да разчитате на късмета или да сте гений, за да знаете, кои са най-добрите инвестиционни класове. Просто погледнете към дългосрочното им представяне в миналото, за да ги определите. Това разбира се не е гаранция за бъдещото им представяне.

6. Опознайте класовете активи

Важно е да познавате инвестиционния клас активи, в който инвестирате. Затова ви е нужно време, търпение и доста работа. Изучавайте периодите не само на добро представяне, но и на лошо, за да разберете по-добре естеството на един инвестиционен клас.

7. Пасивни, срещу активни инвестиции

Всеки инвестиционен клас активи има поне един индексен фонд базиран върху него, както и няколко взаимни фонда инвестиращи в него. Активните фондове не са задължително по-добър начин да придобиете експозиция към съответния клас, дори напротив. Пасивните фондове ви дават по-евтина, а често и по-чувствителна към промяната в актива експозиция.