Forexnews.bg
Подходящи ли са ливъриджните фондове за Вас? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 12 Юли 2018 12:24

how to invest your excess cash in mutual fundsНяма добри и лоши активи, има активи които са подходящи за вашия рисков профил и толерантност към загуби и такива, които не са.

Та какво са ливъриджните индексни фондове?

Това е хибрид между традиционните индексни фондове, които ви дават експозиция към определен актив, при това на много ниска цена и възможността да се възползвате от предимствата на ливъриджа – възможността да ползвате заемен капитал и да увеличавате размера на печалбите. Разбира се, това си има и съответна цена. А именно, цената загубите ви също да са по-големи…

В съвременният свят се предлагат хиляди подобни фондове, като непрестанно излизат нови и нови такива, базирани върху различен микс от активи.

Този род фондове, предоставят на инвеститорите по-евтина алтернатива на деривати, като фючърси и опции (които между другото са доста скъпи, като се отчетат плащаните за тях премии).

През юни на 2006-та година, ProShares представи първата вълна на подобен род ливъриджни фондове, под името „Ultra ProShares“. Този род ултра-индексни фондове, целяха да удвоят дневното представяне на актива, върху който са базирани.

Например фондът ProShares Ultra Dow 30, носи доходност на инвеститорите от 2%, когато индексът Dow Jones Industrial Average, върху който е базиран, добави 1% към стойността си.

Този пример е бил последван и от други финансови институции, предложили подобни фондове. От Direxion, например създадоха 170 ливъриджни индексни фондове, с активи на стойност над 30 милиарда долара към края на септември тази година. Тези фондове са базирани на различен тип активи, като например дългови книжа, акции, суровини и деривати.

И макар идеята да е проста, доходността на този род инвестиционни схеми, често не следва напълно тази на следения актив в по-дългосрочен план. Т.е. при ръст на базовия актив за една година, очакваната доходност от инвеститорите е 12%. Тя обаче, нерядко се отклонява съществено, в посока надолу.

Причината – този род фондове се отличават с по-висока от средната за индустрията такса от 0.9%, като в същото време върху доходността, негативно въздействие оказват и таксите свързани с ежедневните покупки и продажби на активите.