Forexnews.bg
Пет причини да не инвестирате в пени акции ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 16 Юли 2018 09:00

Пени-акциите са евтини акции, чиято стойност е в рамките на центове за брой. И тъй като те не срещат регулаторните изисквания, няма да ги откриете листнати на борси като NYSE, или Nasdaq.

Вместо това те се търгуват на специални пазари, с по-слаба регулация. Това би трябвало да е първия тревожен сигнал да не посягате към такива ценни книжа…

Трябва да кажем обаче, че този род акции, често са много популярни сред индивидуалните инвеститори и им действат като магнит. Защо ли? Защото, промяна от няколко цента могат да доведат до сериозна инвеститорска доходност.

Инвеститорите разсъждават така – „Няма да съм дългосрочен инвеститор в акциите на тази компания, просто ми трябват няколко цента ръст, не би трябвало да е толкова трудно!“.

Ето пет причини, да не се подавате на изкушението на „бързото забогатяване“, което между другото може и да е доста трудно, защото изисква желязна дисциплина. И все пак, помислете върху следните няколко неща:

1. Не знаете какво точно купувате

Когато купувате нещо, което е толкова евтино, първият въпрос, който трябва да си зададете е „Защо това е толкова евтино?“.

Повечето пени-акции са на компании, които или не разполагат с почти никакви активи в балансите си, или размерът на дълговете им е в пъти по-голям от тях. С други думи, често са на „крачка от фалита“.

question-marks

А инвеститорите не бива да забравят, че при фалит, те губят всичко, което са инвестирали, без значение, дали са 100 или 10 000 долара.

В допълнение, предвид на намалените регулаторни изисквания към компаниите, финансовите им отчети често са нерегулярни и не особено надеждни, което носи сериозни заплахи след себе си.

2. Те са трудни за продаване

Сериозно трябва да се замислите върху стратегията си за излизане. Понякога това може да е почти невъзможно или с цената на сериозна ликвидна премия.

Ниската ликвидност на този род компании прави така, че често дори не особено големи обеми, да водят до сериозен спад в нивата на акциите им. А знаете ли какво ще се случи, ако имате голяма позиция и спешно се нуждаете от средствата си…

3. Нямат нищо общо с посоката на пазара

Ако смятате, че можете да прогнозирате правилно посоката на пазара и дори сте го доказали с добрите си сделки, то пени-акциите са последното място, където бихте искали да бъдете.

Те почти никога не се движат с посоката на пазара, което е друг основен техен негатив.

4. Често са свързани с измамни схеми

Поради възможността лесно да се манипулира цената им, пени-акциите често са в основата на „мошенически схеми“.

Това включва покупката на голям обем от определена компания, която не струва нищо, с идеята после да се убедят (излъжат инвеститорите) да ги купят на по-високи нива.

Именно това е стояло в основата на схемата на истинския „вълк от Уолстрийт“. От уменията му да продава са се опарили хиляди инвеститори.

5. Най-вероятно ще си загубите парите

Търговията с пени-акции, често е лишена от всякаква логика. Компаниите не могат да бъдат оценени на база на стойност на активите или други финансови измерители. Всичко е обект на чиста спекулация. Или казано по друг начин, най-вероятно ще си загубите парите…

Не случайно фондовете имат правила да не купуват акции на компании под 5 долара например, или да не купуват акции извън регулираните пазари.

В допълнение често с пени-акции търгуват хеджфондове, най-често като ги скъсяват /продават за да спечелят от очакван бъдещ спад в цената/. Или казано по друг начин на вас ще ви продават евтини акции институционални инвеститори с големи финансови възможности. Дали можете да спечелите тази игра?…