Forexnews.bg
Най-дългата корекция от 1984-та година ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 17 Юли 2018 08:09

MarketVolatilitysignЩатските индекси са на крачка от нов рекорд – най-дългата корекция за широкия щатски индекс S&P 500 от 1984-та година насам.

Всъщност широкият индекс е във фаза на корекция от 8-ми февруари на тази година, когато стана ясно, че инфлацията се връща с пълна сила и Фед ще продължи с политиката си на повишение на лихвите, което няма да е добре за пазарите.

Именно тогава станахме свидетели на масираните разпродажби, донесли понижение на индексите от около 10%, след като бяха достигнати нови рекорди.

Рядко в историята се е случвало, след по-сериозни корекции от 10%, индексите да се движат в подобни тесни рейнджове.

Или индексите са в тесен диапазон от 10% вече пет месеца.Към вчера и двата индекса - Dow и S&P са във фаза на корекция от 109 търговски дни. Това енай-дългата подобна серия от финансовата криза насам.

Тогава минаха 108 дни, преди пазарът да излезе от фазата си на корекция.Така настоящата корекция е най-дългата в историята от 1984-та година насам. Тогава на пазара са му били необходими 122 сесии, за да излезе от корекцията, според данни на WSJ Market Data Group.

Въз основа на вчерашните нива на затваряне, индексът на сините чипове Dow ще трябва да се повиши с над 6%, за да премине върха си, докато близо 3% ще са необходими на широкия индекс, за да направи същото.

Въпреки дългата корекция, щатските индекси все още не изглеждат особено евтини.

Стратезите от френската инвестиционна банка Société Générale заявиха, че ако лихвите по държавните облигации се повишат от техните депресирани нива, оценките на акциите могат да изглеждат особено високи. Като такива нива, се посочват 2.75% на годишна база, за 10-годишните щатски облигации.

Като цяло инвеститорите в стойност, като Уорън Бъфет, често дисконтират свободните парични потоци на компаниите на база на безрисковата норма на възвръщаемост. Така, че ако безрисковата норма на възвръщаемост се повиши, то и финансовите оценки на компаниите падат съответно.

В резултат на това понижението на безрисковата норма на възвръщаемост, се свързва с повишаващи се цени на активите. Именно това бе сред основните причини за поскъпването на щатските акции през последните няколко години.

Обратното също е в сила. Повишение на безрисковата норма, води до понижение в цените на активите.

Според оценки на френската банка, щатският фондов пазар може да загуби 15% от стойността си, ако лихвите по 10-годишните облигации се задържат трайно над 2.75%.