Forexnews.bg
Как да се пазите от лоши инвестиции ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 18 Юли 2018 07:28

profit-margin-768x576На пазара винаги може да се печели, независимо от това накъде се движи. Преди да започнете да печелите обаче, трябва да сте наясно и от какво трябва да се пазите, или кои инвестиции обикновено се превръщат в губещи:

Компании с маржин на печалбите под 20%

При тях шансовете за грешка са много големи, защото това обикновено са компании операрищи в ниско печеливши сектори. Тук само един процент маржин на печалбата надолу, води след себе си до големи загуби.

В допълнение с нисък маржин се отличават и стартъпи, които за да печелят пазарен дял, са решили да предлагат продуктите и услугите си при много ниски цени.

Компании, които не са водещи в сектора си

Както се казва „получаваш това, за което си платил“. С други думи, второразрядните компании си остават второрязрадни. Освен ако не смятате, че някой ден ще се превърнат в пазарни лидери, тези компании не би следвало да получават вашите средства. Те винаги ще се отличават с дисконт спрямо пазарния лидер.

Как да откривате пазарните лидери? Лесно… Обикновено това са компаниите с най-голяма пазарна капитализация в сектора си.

„Инвестирайте в пазарни лидери“, е съвет даван от не кой да е, а от самия Бъфет.

Компании, които се търгуват много слабо

Ниската ликвидност означава, че влизането и излизането от тях е много трудно и обикновено ще трябва да платите сериозна „ликвидна премия“, за удоволствието да сте акционери.

В допълнение тези компании обикновено са силно волатилни и могат да се придвижват значително в една от двете посоки, което да води съществени загуби след себе си.

На инвеститорите освен сложната задача да анализират фундамента, ще им се наложи да правят анализ и на ликвидността на тези компании.

Компании, които току що са оповестили голямо придобиване

Сделките по сливания и поглъщания обикновено са добри, но за компаниите които стават обект на покупка. Много често при такива сделки ставаме свидетели на плащане на твърде „висока цена“, която впоследствие е трудно да бъде оправдана…

Компании, в които инсайдерите продават

Обикновено инсайдерите в една компания, знаят по-добре от всеки какво се случва и какво ще се случва в компанията. Ето защо избягвайте да купувате акции на компания, в която тези с повече информация, закриват позициите си.

Пени акции

Имате хиляди причини защо да избягвате този род компании и почти никаква, защо да насочвате средствата си към тях.