Forexnews.bg
Пет погрешни схващания за инвестициите на фондовите пазари ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 19 Юли 2018 08:42

Take-Your-PickМного инвеститори имат погрешни възприятия за фондовите пазари. Ето някои от нещата, които спират обикновените инвеститори, от може би най-доброто място за постигане на финансова независимост в дългосрочен план.

1. Инвестирането на фондовите пазари е хазарт

Това е една от основните причини, възпиращи много от хората да насочват спестяванията си към пазарите. Да, факт е, че много хора губят пари на пазарите, но поради няколко основни причини – търсят бързо забогатяване; липсва им дисциплина; нямат стратегия и план; не могат да си контролират емоциите.

Ако смятате, че не сте от тях, то фондовият пазар може да е мястото точно за вас, където бавно, постепенно и без поемането на „ненужни рискове“ да увеличавате спестяванията си с цел достигане на финансова независимост.

За разлика от инвестициите, хазартът е „игра с нулев резултат“. При него средствата от тези, които губят, отиват в тези, които печелят. Не се създава никаква стойност.

Инвестициите от друга страна повишават като цяло благосъстоянието на всички, чрез ръста на икономиката.

2. Фондовият пазар е запазено място за експерти и богати

Както вече не веднъж сме споменавали, ако инвестирате средствата си разумно, шансовете ви са не по-лоши от тези на повечето професионални мениджъри, които не успяват да бият пазара.

Нещо повече, най-простият начин на инвестиране, препоръчван от гениални инвеститори като Уорън Бъфет и Джак Богъл – с покупка на нискоразходен индексен фонд базирана на широк индекс, най-вероятно ще ви донесе по-висок доход от този на повечето професионалисти, при това без съществени усилия и необходими знания.

3. Падналите звезди отново ще заблестят

Един от най-лесните начини да си загубите парите на пазарите е да залагате на компании, които са „се издънили“, с надеждата, че ще възстановят някогашната си слава.

Ако трябва да избирате между две компании, акциите на едната от които са при нов исторически рекорд, а на другата със 70% под исторически най-високата си стойност, на коя ще заложите?

Практиката сочи, че инвеститорите обикновено са склонни да заложат на компанията под върха си и това обикновено е грешка. Не забравяйте, че най-вероятно има сериозни фундаментални причини акциите на една компания да са при нов връх, или пък далеч под върха си.

4. Акциите, които поскъпват дълго време, трябва да поевтинеят

Инвеститорите често забравят, че гравитационните закони не действат на фондовите пазари. Те робуват на схващането, че „това което отива нагоре, обикновено се връща надолу“. Това обаче не се случва на пазарите.

Например за пет години акциите на Berkshire Hathaway поскъпват от 7 455 долара на 17,250 долара за брой. Сигурно си мислите, че трябва да са поевтинели през следващите години. Не точно… Те достигнаха 170 000 долара в следващите 15 години, като донесоха много загуби на инвеститорите, които се опитваха да ги скъсяват.

5. Малко познания е по-добре от никакви

Ако нямате време напълно да разберете и се образовате относно това как работи пазара, то по-добре да се обърнете към финансов консултант за съвет. Да си мислите, че знаете как работи пазара е също толкова лошо, като да си нямате никаква представа за това.