Forexnews.bg
Индексните фондове - по-добра алтернатива от хеджфондовете?! ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 20 Юли 2018 08:45

hedge-fund-mythМного инвеститори си задават въпроса „могат ли индексните фондове да „изядат хляба“ на традиционните взаимни фондове, както и на хеджфондовете и какви са техните предимства?“

Според експертите индексните фондове решават един основен проблем за инвеститорите – проблема с ликвидността, плюс това им дават възможност да инвестират на пазари, които не са „пренаселени“.

И най-вече, индексните фондове са далеч по-евтини по отношение на разходната си структура за инвеститорите…

За разлика от хеджфондовете, индексните следят представянето на определен пазарен индекс, като копират до голяма степен неговото представяне. Те се отличават с високо ниво на ликвидност, позволяващо на инвеститорите да търгуват определени индекси и сектори, под формата на акции.

Какви са стратегиите на хеджфондовете?

Типичният хеджфонд, анализира пазара и пазарните възможности, като се цели към по-рискови, съответно инвестиции с по-висок потенциал за доходност.

За разлика от тях индексните фондове предоставят на инвеститорите далеч по-сигурни възможности, като отново пред тях има перспективи за доходност над пазарна.

Индексните фондове се свързват и с далеч по-голяма прозрачност в сравнение със своите конкуренти. За инвеститори, опасяващи се как техните хеджфондове управляват средствата им, този фактор може да е сериозен фактор, който да натежи да бъдат предпочетени.

Повечето от хеджфондовете, обикновено не оповестяват публично своите инвестиции, като дори клиентите им не са наясно какво има в портфейлите им.

За разлика от тях, индексните фондове са много прозрачни и във всеки един момент е ясно в какво са инвестирали инвеститорските средства.

В допълнение индексните фондове се отличават с далеч по-ниски изисквания за инвестиция (в рамките на цената на една тяхна акция), за разлика от повечето хеджфондове, управлявани от именити инвеститори. Минималната изисквана сума от хеджфондовете често възлиза на десетки хиляди долари. А резултатите им, често не успяват да бият пазара…