Forexnews.bg
Времето да се купува е когато има кръв по улиците! ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 24 Юли 2018 11:19

warren-buffett-768x576Само много малка част от инвеститорите успяват да бият пазара в дългосрочен план. Някои от тях фокусират вниманието си върху ръста. Други върху инвестициите в „стойност“. Но между тях има нещо общо…

Според Джон Темпелтън, един от най-великите инвеститори на всички времена и пионер в глобализацията на инвестирането – най-добрите сделки могат да бъдат намерени само в моментите на „краен песимизъм“.

Разбира се няма как да не споменем и нашият кумир – Уорън Бъфет. „Страхувай се когато другите са алчни и бъди алчен, когато другите ги е страх“.

Казано по друг начин, най-добрите и успешни инвеститори, могат да се отнесат до голяма степен към групата на „контратрейдърите“, или такива търгуващи срещу тренда.

Този род инвеститори, разбират много добре инвеститорската психология. Те осъзнават, че страхът и алчността са двата фактора и емиции, които водят до прекомерно повишение, или понижение в цените на активите.

Как обаче, можете да познаете, че е налице потенциал пред една контраинвестиция? В крайна сметка, инвеститорите знаят, че когато се движат срещу тренда, той често ги „убива“.

Налице са три основни показателя…

Първият е свързан с това, дали един актив се е представял по-слабо в сравнение с пазара в дългосрочен период от време.

Вторият фактор се базира на финансовите оценки и как стоят те, съпоставени с тези на пазара и сектора като цяло.

Третият показател е базиран на масовата психология. Той е, когато кажете на приятели и роднини в какво инвестирате и те ви кажат: „Но защо би инвестирал в това?“…