Forexnews.bg
Какво е стратегията на доларово усредняване? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 26 Юли 2018 07:58

InvestПовечето инвеститори си задават въпроса - как да инвестират капитала си - еднократно, или на части? Кой е по-добрия вариант за това? Сега ще разгледаме предимствата и недостатъците на двата варианта и ще можете да си изберете кой е по-подходящ за вас... Всъщност, отговор на този въпрос дават от Vanguard Group - най-голямото дружество за управление на активи.

Според тях, като цяло инвестицията на пълната сума пари, носи по-добра доходност, в по-голяма част от случаите в исторически план. Но систематичното инвестиране или инвестирането на сумата на части има едно предимство, което може да я прави по-добра опция пред инвеститорите.

За да стигнат до извода, кой от двата начина на инвестиране е носил по-добри резултати в исторически план, Vanguard сравняват историческото представяне на двете алтернативи за последователни 12-месечни периоди на финансовите пазари в САЩ, Великобритания и Австралия.

В САЩ например, цялото инвестиране на сумата, е носило по-добра доходност за инвеститорите от 2.39 процентни пункта, в сравнение със стратегията за „доларово осредняване“, което е най-голямата разлика, сред трите разглеждани пазари.

Проучването на Vanguard сочи още, че инвестирането на цялата сума пари, се е представяло систематично по-добре за по-продължителни периоди от време в САЩ:

Близо 64% от времето стратегията за цялостно инвестиране се е представяла по-добре за шестмесечни периоди.

В около 94% от случаите представянето е по-добро в 36-месечни периоди.

От финансовата институция коментират, че резултатите не са особено голяма изненада, защото обикновено акциите и облигациите са най-добре представящите се активи в исторически план, което е компенсация за по-големия риск, с който се свързват. Поставяйки цялата сума да работи за тях, инвеститорите се облагодетелстват от доброто представяне на тези активи в исторически план.

И макар инвестирането на части от сумата да носи малко по-ниска доходност, в сравнение със стратегията за моментално инвестиране, според Анди Кларк, главен инвестиционен стратег във Vanguard, тази разлика е „скромна“ като цяло и би следвало да се предпочете от инвеститорите заради основното й предимство.

А то е – със стратегията за „доларово осредняване“ инвеститорите намаляват систематичния риск. Те избягват опасността да инвестират във възможно най-лошия момент за пазара и да се уплашат и излязат от него при реализиране на моментна загуба, или във възможно най-лошия момент.

„… когато пазарът се понижи, вашата фиксирана сума пари ще купува повече акции. Когато пазарът е скъп, сумата ви ще купува по-малко акции“, обяснява Кларк.