Forexnews.bg
Добрите времена за инвеститорите приключиха!!! ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 30 Юли 2018 09:06

moneyПоследните години, световните фондови пазари се радваха на възвръщаемост за инвеститорите далеч по-висока от средната в исторически план. Само можем да кажем, че през изминалата година, индексът на сините чипове S&P 500 се повиши с близо 20%. Това бе над два пъти повече от средната възвръщаемост на индекса.

Сега обаче, някои анализатори имат лоши новини за инвеститорите - „Златните години“ по отношение на възвръщаемостта за инвеститорите приключиха, се казва в доклад на консултантската нкомпания McKinsey Global Institute (MGI).

От там прогнозират два сценария за възвръщаемостта на щатския пазар и пазарите в Западна Европа, през следващите 20 години.

Първият вариант, залага на ниска възвръщаемост в условията на запазване на слабия ръст на световната икономика, а вторият – на по-добър ръст в условията на добро представяне на технологичните компании.

И в двата случая обаче, възвръщаемостта няма да е съпоставима с тази за последните 30 години. За САЩ и европейските пазари разликата между миналата и бъдещета годишна възвръщаемост може да е в диапазона между 1.5 и четири процентни пункта, според MGI. Разликата при инструментите с фиксиран доход, може да е дори по-голяма.

„Това което до голяма степен е изненадващо, че дори по-висок ръст на БВП, няма да кореспондира с по-висока възвръщаемост през следващите двадесет години“, според Сузан Лунд, партньор в института и съавтор на проучването.

Вижте още: Как кутия цигари на ден може да се превърне в милион лева след петдесет години?

Това означава, че инвеститорите ще трябва да спестяват повече, да се пенсионират по-късно, или да живеят с по-малко, след пенсионирането си.

Например 30-годишен индивид, който може да разчита на 4.5% годишна възвръщаемост, вместо на 6.5%, както е през последните тридесет години, ще трябва да компенсира, за до достигне същите спестявания, или със седем години повече работа, или с удвояване на средствата които заделя на месец.

Ако нормата на възвръщаемост се понижи дори повече – до 3.5%, индивидът ще трябва да работи с девет години повече.

За сравнение през периода 1985-2014 година, или „златните години“ за инвестициите на фондовите пазари, доходността на щатските акции бе с 1.4 процентни пункта над средната за последните 100 години, докато на Западните пазари бе с три процентни пункта по-висока.

При облигациите в САЩ доходността бе с 3.3-процентни пункта по-висока, а в Европа с 4.2 процентни пункта.