Forexnews.bg
Най-добрият начин да инвестирате - като не правите нищо! ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 07 Август 2018 14:02

InvestПонякога най-добрата инвестиция е да не правите нищо. Сега ще разгледаме позитивните страни на това „да не правите нищо“.

Търпението е един от основните инвеститорски добродетели. А често търпението може да се изрази с това да не предприемате нищо.

Консултантска компания с името DALBAR следи представянето и доходността на индивидуалните инвеститори, за последните 30 години.

Оказва, се че средният инвеститор, изкарва само 3.7% на година…!

Това е далеч под доходността от крайно простата стратегия да държите широкия щатски индекс S&P 500, стратегия, която би подсигурила на инвеститорите средна годишна доходност от 10.4%! Или близо три пъти повече, в сравнение с доходността от активна търговия.

Казано по друг начин, повечето инвеститори, пропускат движението на пазара, като инвестиционните им решения се представят далеч по-лошо.

Разликата, до голяма степен се предопределя от тайминга. Инвеститорите непрекъснато влизат и излизат от пазара в грешния момент, което на практика „яде“ от доходността им.

А грешките в „тайминга“ е основно следствие от инвеститорски емоции, като алчност и страх. Индивидуалните инвеститори имат склонност да се поддават на еуфория и да купуват акции, когато пазарът е близо до върхове, както и да закриват позициите си, задвижвани от страх, когато пазарът е близо до дъно.

В друго изследване, от финансовата компания Fidelity Investments анализират клиентите си, за да видят кои се отличават с най-добро представяне. Най-печелившата група на практика се състои от тези, които са купили и забравили инвестициите си. T.e. никога не са ги докосвали и променяли…

Оказва се, че тази група избягва двете основни грешки в инвестирането – лошо таймиране и поддаване на емоциите. Инвеститорите, следващи тази стратегия знаят, че инвестирането не е лесна работа. Те не мислят, че трябва непрекъснато да знаят какво се случва на пазара. Не се влияят от мненията на брокери и анализатори, които могат да са коренно противоположни, само в рамките на няколко дни, или седмици. Те са разбрали, че инвестирането трябва да е с дългосрочен хоризонт и не бива да се влияят от моментните колебания.

Разбира се търпението на фондовите пазари не трябва да означава, че не бива въобще да поглеждате към финансовите си извлечения или периодично, примерно веднъж годишно да ребалансирате портфейлите си.

Това, което не бива да правите обаче, е да се хвърляте в твърде активна търговия и да се опитвате да „таймирате пазара“ или пък да се отдавате на крайни емоции…