Forexnews.bg
Мит или реалност е януарският ефект? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 05 Ноември 2018 16:11

Сред инвеститорите битува схващането, че акциите традиционно се движат нагоре през първия месец от новата година. Това възприятие е заложено в така наречения феномен „януарски ефект“.

Каква обаче е реалността?

През последните 20 години, индексът S&P 500 се е повишавал само в 50% в случаите, при първия месец на годината, като в останалата половина е регистрирана минимална загуба от 0.5%. Тоест, до голяма степен „януарският ефект“, може да се определи като мит.

Въпреки това обаче, инвеститорите търсещи повишение през първия месец на годината, могат да погледнат към определени позиции, които се представят традиционно добре в началото на годината. Сега ще посочим една компания с която можете да се опитате да таймирате пазара и да потърсите януарския ефект - става въпрос за Michael Kors. 

Както всички знаем, в основата на широко-популярния „януарски ефект“, стои наблюдението, че през януари, пазарът се представя традиционно добре, в исторически аспект. Разбира се, инвеститорите трябва да са напълно наясно, че историческото представяне на един актив не гарантира, че пазарът ще се представя добре и в бъдеще. А това им бе напомнено по най-грубия начин миналия януари, когато станахме свидетели на резки разпродажби, вместо на очаквания „януарски ефект“.

Та актива, с който ще покажем, как може да се опитате да „таймирате“ пазара няма да е широкия щатски индекс. Подбрали сме акциите на производителя на облекла и аксесоари Michael Kors.

Наблюдения върху графиката на компанията, за последните пет години сочи, че акциите на компанията имат „склонност“ да поскъпват от началото на годината, до около средата на февруари.

michael

За посочения период, те поскъпват с 60% през 2012-та година, с 21% през 2013-та година, с 19% през 2014-та година, с 6% през 2015-та година и с 52% през 2016-та година. Миналата година бе изключение от тенденцията, като акциите загубиха над 10% от стойността си. Но както се казва, всяко изключение е по-скоро, за да потвърждава правилото.

Или средният ръст на акциите на компанията за последните пет години, от началото на януари до средата на февруари, възлиза на 25%. Т.е. налице е позитивна тенденция за представянето на акциите на компанията в избрания период, през всяка една от петте години.

Ето още някои компании, с добро представяне през януари:

Акциите на Equity Commonwealth са се повишавали през януари в 22 от последните 27 години, или в 81% от случаите. Средното повишение за първия месец на годината, при акциите на компанията е в размер на 5.33%. В губещите години, обикновено акциите са поевтинявали с 3.5%. Или налице е добро съотношение риск-доходност, за следващите тази стратегия.

Най-голямото повишение при акциите на компанията е било в размер на 21.41%, докато най-големия спад – в размер на -6.38%.

Акциите на Aberdeen Asia-Pacific Income Fund Inc. (FAX) са се повишавали в 21, от последните 27 години, или в 78% от случаите. Средният ръст през януари е 4.27%, а средното понижение – едва -1.57%. Най-големият ръст през януари е бил в размер на 11.43%, а най-голямата загуба -3.98%.

Книжата на Walt Disney Company (DIS) са се повишавали в 74% от случаите, със среден ръст от 7.7%. Средната загуба обаче е близка по размер, или -6.99%. Средното изменение на акциите на компанията, с включването на губещите и печелившите периоди е 3.89%. Най-големият ръст е бил 24.16%, а най-голямата загуба -8.85%.

Акциите на Cirrus Logic Inc. (CRUS) са се повишавали в 73% от първите месеци на годините. В годините с ръст обаче, средното повишение е 17.22%, а в тези със спад -10.84%. Или позицията е доста по-волатилна от дотук представените компании.

Производителят на чипове Xilinx Inc. (XLNX) е друга подобна позиция, с повишение през януари в 73% от случаите. Средният ръст е 12.67%, а средната загуба -4.35%. Най-големият й ръст е 40%, а най-голямата загуба -10.89%.