Forexnews.bg
Далио: Лесно можем да видим спад на долара с 30% ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 20 Ноември 2018 10:28

DalioСветът днес изглежда, като аналог на края на 30-те години на миналия век, предупреди инвеститорът милиардер Рей Далио, основател на най-големия хеджфонд в света - Bridgewater Associates.

Както и преди 80 години, финансовите пазари са в края на бизнес цикъл, като се има предвид, че Федералният резерв затяга паричната политика, а цените на акциите в САЩ достигнаха исторически рекорди, коментира Далио по време на предаването "Masters in Business".

Далио вижда и нарастваща "политическа полярност" под формата на издигането на популистки кандидати. В допълнение към това, светът е затънал в дълг, един дългосрочен проблем, който няма лесно и безболезнено решение, като се има предвид, че лихвите на много развити пазари са при рекордно ниски нива. Централните банки са закупили активи в размер на трилиони долари, баланс, който трябва да се "разчисти" в даден момент.

Именитият инвеститор обаче, изглежда доста спокоен, на фона на това, което описва в новата си кника. През септември Далио пусна новата си книга, в която ефективно описва най-лошия кошмар на Америка: доларът губи мястото си като световна резервна валута.

Загрижеността на Рей Далио обаче, се споделя и от друг именит икономист - в лицето на Лари Финк от BlackRock Inc. Според Финк нарастването на бюджетните дефицити в САЩ в крайна сметка ще доведе до големи купувачи на дълг от чужбина.

В крайна сметка един от малкото възможни сценарии за намаляване на дълга може да е обезценка на щатската валута. Далио заяви преди два месеца, че "лесно може да видим обезценка на долара с 30%", тъй като Федералният резерв има малък избор, освен да си подсигури финансиране на държавния дълг с издаване на дългови книжа.

"Ролята на щатския долар ще намалее, а възвръщаемостта на дълга, деноминиран в щатски долари, ще пострада", коментира експертът преди няколко месеца. "Тогава мисля, че ще видите издигането на ролята на други валути".

Далио си припомня 1971 г., когато е бил на пода на Нюйоркската фондова борса, когато президентът Ричард Никсън шокира пазарите, като прекъсна връзката на долара със злато.

"Парите щяха да ви донесат злато и това беше по подразбиране", каза той. "Спомням си, че когато потеглих в понеделник сутринта към Нюйоркската фондова борса смятях, че това е голяма криза и мислех, че фондовият пазар ще падне много. А фондовият пазар скочи до небесата".

Визията на Далио, до голяма степен е отразена в инвестиционната стратегия на управлявания от него хеджфонд, с активи на стойност в размер на около 160 милиарда долара. Bridgewater разполага със сериозни позиции в злато, чрез акции на двата най-големи индексни фондове, базирани върху цената на благородния метал.

Далио посъветва инвеститорите още, да помислят за това да насочат 5-10% от активите си в злато, като застраховка срещу политическите рискове.

Една от основните точки на Далио, подкрепена от нарастването на световния дълг, е, че целият свят е "дългосрочен". Ниските лихвени проценти доведоха до покупки, придобивания и увеличаване на цените на акциите. Това не може да продължи вечно. В общи линии: "Трябва да се подготвите за по-ниски очаквани възвръщаемост в бъдеще", каза Далио. "Можете да очаквате по-ниски възвръщаемост и повече данъци. Това ще бъде в основата на пазара в бъдеще", прогнозира още Рей Далио.