Forexnews.bg
Защо ноември е най-доброто време за инвестиции в акции? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 20 Ноември 2018 11:02

Ако досега сте избягвали да правите инвестиции в акции, то ноември е може би най-доброто време да преосмислите едно такова решение. Октомври 2018 бе труден месец за акциите, след като Dow Jones Industrial Average загуби 831 пункта и отбеляза третия най-голям еднодневен спад в историята си. S&P500 пък загуби 4,85% само в рамките на ден.

Ноември, исторически, е началото на подем на фондовия пазар, като периодът от ноември до април води до по-голямата част от печалбите в цените на акциите.

6 месеца, които могат да удвоят възвръщаемостта на инвестициите

От ноември до април, възвръщаемостта от на инвестиции в акции се удвоява спрямо периода май-октомври. За да се убедите трябва просто да прегледате историческите резултати за SP500DAX30 и Nikkei225.

112

Източник: Trading and Investment, Bloomberg, Robeco

122

Източник: Trading and Investment, Bloomberg, Robeco

123

Източник: Trading and Investment, Bloomberg, Robeco

Когато става въпрос как може да се отрази това на Вашето портфолио, можем да погледнем следния пример $10 000 инвестиция в Dow Jones Industrial Average направена в периода май-октомври между 1950 и днес щеше спечели $1031. Обратно, инвестиране изключително през периода ноември-април щеше да доведе до печалби на обща стойност $1,008,721.

Какво движи цените на акциите от ноември до април?

Има редица причини защо ноември традиционно е началото на възход в цените на акциите и те включват:

·         "Window dressing" при взаимните фондове: Това е стратегия, която портфолио мениджърите използват, за да подобрят представянето на фонда им преди извлеченията за третото тримесечие да бъдат изпратени до клиентите. Много от фондовете продават лошо представящите се акции и вместо тях купуват по-силно представящи се. Така стойността на топ активите на пазарите се увеличава.

·         Пенсии и пари за пенсиониране: В началото на всяка година пенсионните фондове също добавят към своите вложения, което означава, че на пазарите навлизат свежи капиталови потоци.

·         Бонуси в края на годината: Много компании плащат и бонуси в края на годината, което означава, че хората имат повече средства. Някои ще използват част от тях за инвестиране.

В крайна сметка периодът от ноември до април е такъв, в който редица различни пазарни участници инвестират на фондовия пазар. Тези инвестиции увеличават цените на отделни акции, което след това допринася за нарастването на пазарите като цяло.

Защо трябва инвеститорите да се интересуват?

В исторически план S&P500 предоставя средна възвръщаемост от 9,8%. Това обаче не е равносилно на последователна възвращаемост от 9,8%, тъй като всеки инвеститор ще трябва да издържи на най-високите и най-ниските нива.

Инвестирането в период на годината, когато в исторически план възвръщаемостта е по-висока е потенциална стратегия, която инвеститорите могат да използват, за да победят пазара, докато са фокусирани върху други инструменти при по-слаби периоди.

След като в момента се намираме в началото на този период инвеститорите могат да се възползват от тази тенденция като направят своята инвестиции чрез сметка Admiral.Invest. Тя позволява на трейдърите да инвестират в акции и ETF-и от своя профил в Кабинет на Трейдъра.

И накрая, не забравяйте, че когато търгувате на високи и ниски пазарни нива, важно е да прилагате добро управление на риска в рамките на стратегията си, което ви помага да управлявате ефективно рисковете и да ги сведете до минимум.