Forexnews.bg
Идва ли краят на криптовалутите? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 21 Ноември 2018 14:40

0000268161-article3Криптопазарът изглежда се намира в свободно падане, след като претърпя два срива само в рамките на една седмица. Миналата седмица общата пазарна капитализация на всички криптовалути се срина с 26 милиарда долара!

Най-голямата криптовалута - Биткойн загуби повече от 11% само в рамките на 12 часа, разбивайки ключовата подкрепа от $6000 и удряйки повече от едногодишно дъно от $5300. Освен това, пазарната капитализация на Биткойн падна под $100 милиарда долара за първи път от октомври 2017. Това е близо 75% спад спрямо нивата от декември 2017, когато цената на Биткойн достигна около 20 000 долара.

В същият ден, вече третата най-голяма дигитална валута Етериум загуби 10,5% и се гмурна до 16-месечно дъно. Тези нива са с цели 80% под януарския връх от $1412.

През последните 24 часа нещата станаха още по-лоши, след като Биткойн се срина от $5 300 до $4 500. Този спад в цената от над 17% свали пазарната капитализация на Биткойн до около $80 милиарда. Междувременно, Етериум падна до $133. В последните 24 часа, втората най-голяма криптовалута изтри 17% от стойността си, за последната седмица загуби над 33%.

Ако погледнем криптопазара като цяло ще видим, че разпродажбата продължава и нито една криптовалути не е сигурна:

·         BTC/EUR - е надолу 17.05%

·         BTC/USD - е надолу 16.22%

·         LTC/USD - е надолу 12.21%

·         LTC/EUR - е надолу 13.60%

·         ETH/USD - е надолу 15.53%

·         XRP/USD - е надолу 14.26%

Общата пазарна капитализация на целия криптопазар в момента е $152 милиарда, което е най-ниската и стойност от октомври 2017 година.

ad1

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 BTC/USD D1

Защо криптовалутите се сринаха?

Във "Fast Money" по CNBC, основателят и главният изпълнителен директор на BKCM Брайън Кели заяви, че катастрофата е предизвикана от ъпгрейд на вилицата на Биткойн. Все пак съществуват редица фактори, които допринасят за волатилността на пазара през тази година:

·         Лошата преса, тъй като няколко подобни сривове през тази година, спрямо стойностите от края на 2017/началото на 2018 година получиха широко медийно покритие (тези сривове включват спад от 15 милиарда долара само за два часа през юни, спад от 13 милиарда долара през октомври и спад от 26 милиарда долара тази седмица).

·         Проблеми със сигурността, свързани с това как криптовалутите могат да се съхраняват безопасно

·         Притеснения за регулации от правителствата по света, тъй като Биткойн е децентрализиран и заплахите за кибер сигурността, които идват от това, карат световните правителства да отказват да приемат валутата

·         Забавянето на решението на Комисията за ценни книжа и борси (SEC) за Биткойн ETF, което трябваше да дойде през август, допринесе за притесненията на инвеститорите за бъдещата експанзия на крипто пазара

·         Една публикация също така твърди, че срива е бил предизвикан от продажбата на криптовалути от данъкоплатци от САЩ, в опит да платят данъци върху печалбата от притежаваните дигитални активи.

В крайна сметка, ъпгрейда на "вилицата" може да е спусъка, но той по-скоро изглежда като една плочка от играта на домино, която представлява веригата от фактори допринасящи към песимизма на инвеститорите.

Това ли е краят на криптовалутите?

Големият въпрос, който остава в съзнанието на много инвеститори и трейдъри е това ли ще е краят на криптовалутите?

Ако негативните настроения от 2018 продължат и през 2019 година, не е изключено пазарът на криптовалути да удари дъното през първата половина на следващата година. Въпреки това, много коментатори прогнозират обръщане на тази тенденция, след като междинните избори и щатския дълг могат да подпомогнат евентуално рали на криптопазара до края на годината.

Във всеки случаи ни очакват вълнуващи търговски дни!

Как трейдърите могат да получат предимство?

Добрите новини са, че пазарната волатилност дава много търговски възможности. И когато търгувате CFD-та върху кросове между криптовалути или двойки криптовалути/фиатни пари, трейдърите могат да правят пари при движение и в двете посоки.

Трейдър, който е отворил къса позиция само с 1 лот на BTC/USD, с ливъридж 1:5, преди пазарът да се срине - на цена от $6189 и е затворил на дъното от $5300 би спечелил $889 само в рамките на няколко часа.

ad2

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 BTC/USD H1

Трябва да се отбележим, че волатилността, както увеличава възможностите, така повишава и риска. Поради тази причина е важно да имат добра система за управление на риска преди да влезем в сделка.

За да печелите и от спада в цената на криптовалутите, и други финансови инструменти търгувайте Договори за разлика (CFD) с брокер номер 1 в Германия и Испания за 2018 година.

ad3

Отворете реална сметка от ТУК!