Forexnews.bg
Какво е бъдещето пред GBP и Брекзит преговорите през 2019? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 03 Декември 2018 14:14

Паундът се оказа сред най-потърпевшите от продължаваща сага около Брекзит и бива разклащан от почти всяко заглавие в медиите. Стърлингът навлезе силно в 2018 година и достигна най-високите си стойности след Брекзит референдума, но бързо успя да пропилее всички натрупани печалби и в момента GBP/USD се търгува с над 5% надолу спрямо нивата от началото на годината.

Все пак, трябва да се отбележи напредъка в Брекзит преговорите и изглежда, че решението е все по-близо. Великобритания и ЕС достигнаха до предварителна сделка, която трябва да бъде гласувана от европейския и британския парламент преди да стане официална.

Според текста на споразумението двете страни се ангажират с "дълбоко митническо сътрудничество", изграждането на "единна митническа територия" и решение на проблема с ирландската граница в бъдеще. ЕС ще трябва да признае независимата търговска политика на Обединеното кралство, както и да постави британските банки в равностойно положение. А преходният Брекзит период може да бъде удължен до "една или две години".

dimaa

 

Пълното интервю с Димитър Цонев, управител на Admiral Markets клон България, можете да гледате от ТУК!

Официалното ратифициране на сделката ще премахне огромна тежест от паунда и може да доведе до много рязко покачване при GBP/USD и известен спад при EUR/GBP. Към положителните новини за паунда трябва да добавим и че британската икономика изглежда оцеля след първоначалния шок предизвикан от Брекзит, и през последните тримесечия ускори растежа си. Това може да развърже още повече ръцете на Английската централна банка да изгради един стабилен цикъл на повишаване на лихвите.

Всичко това може да доведе до ръст на GBP/USD през новата година като първоначалната цел ще са върховете от 2018 около 1,4370. От друга страна, при EUR/GBP може да видим временен спад, но евентуално стабилно представяне на еврото може да компенсира част от силата на GBP.

В същото време, едно евентуално поскъпване на паунда и потенциално затягане на политиката на Английската централна банкa ще се отрази негативно на основният британски индекс FTSE100, който и без това се представя неубедително през втората част на 2018.

За повече информация как да търгувате британски паунд, FTSE100 и още над 8000 финансови инструмента  можете да се свържете екипa на Admiral Markets UK клон България на 02/981 11 11 или да им пишете Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Ако това видео Ви е било полезно можете да го харесате и да се абонирате за YouTube канала Admiral Markets на Български.