Forexnews.bg
Как да планирате по-добре пенсионирането си? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 05 Декември 2018 12:36

Ако искате да планирате добре пенсионирането си, то първо трябва да стартирате от личните си нужди, възможности и предпочитания.

Ясно е, че не можем да разчитаме на държавна пенсия от 250-300 лева, която освен всичко е и много несиугрно дали ще я има (предвид на рисковете и недостига в пенсионната ни система), така че трябва по-отрано да започнем да се подготвяме.

За да се подготвите правилно обаче и правилно да зададете финансовите си цели, трябва да отговорите на няколко ключови въпроси.

Колко дълго искате фондовете да ви издържат?

Средната продължителност на живот в момента е около 82 години. Тя е различна в различните страни по света, но тенденцията е на непрекъснато и постоянно повишение. Много е възможно, ако заложите в изчисленията си подобна възраст обаче, да се окаже, че ще надживеете средствата си.

pensioneri-768x461-1

Ето защо винаги е добре да планирате по-дълъг период, в който ще имате нужда от пенсионни спестявания. По-добре да оставите средства зад гърба си, за своето семейство, отколкото да изпитвате недостиг на старини и да разчитате на помощта на другите.

Да съобразите факторите, които работят срещу вас

Това са тегленията и инфлацията. От 1920-та година насам например, средната инфлация в САЩ е била близо 3%.

Един долар през 1920-та година, е купувал същото, каквото купуват 11.74 долара в САЩ през 2015-та година. Не се поддавайте на измамното усещане, че инфлацията в дългосрочен план ще е изключително ниска, подобно на тази в момента.

И докато можете да имате нужда от 10 000 лева на година, за да живеете нормално у нас през тази година, то тази цифра след двадесет години, може да е вече 20 000 лева на година.

В допълнение, всяко теглене от пенсионната ви сметка ще има негативно въздействие върху бъдещите ви средства. А планирани и непланирани разходи винаги могат да се наложат.

Какво искате да оставите на семейството си?

Важно е да обмислите и какво възнамерявате да оставите на семейството си след себе си. Това може да наложи повишаване на заделяните суми.