Forexnews.bg
Фед повиши лихвите, сигнализира само две повишения догодина ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 20 Декември 2018 08:46

fed-reserveФедералният резерв повиши нивото на лихвите вчера с 25 базисни пункта до между 2.25 и 2.5%, или най-високото им ниво от пролетта на 2008-ма година. Действието бе широко очаквано от инвестиционната общност.

В своето изявление Федералният резерв посочи, че пазарът на труда "продължава да укрепва" и икономическата активност "се повишава със силен темп". Фед отбеляза спада в частните инвестиции, наблюдаван през последните няколко месеца, като каза, че "дългосрочните инвестиции на бизнеса забавиха ускорения си темп от преди година".

Заедно с последната си политическа декларация, Фед публикува и актуализиран набор от икономически прогнози, който показва понижение в прогнозата на Фед за повишаване на лихвите през следващата година.

Фед сигнализира по-малко увеличения на лихвите за 2019

Най-новото от срещата вчера е междинната прогноза на FOMC, в която се говори за две увеличения на лихвения процент през 2019 г., спрямо очакваните три такива през септември. Шест членове на FOMC, обаче, виждат три увеличения на лихвите през следващата година, като подходящи.

Дългосрочният неутрален лихвен процент, който се очаква да поддържа пълна заетост и ценова стабилност, също спадна леко през декември, като средната прогноза на FOMC сега показва, че неутралният процент е 2.8%, спрямо 3% през септември.

В края на ноември председателят на Федералния резерв Джером Пауъл инициира ръст на финансовите пазари, след като каза, че неутралния лихвен процент за Фед е "малко под" настоящия.

Преди заседанията в сряда пазарите бяха заложили всички по-нататъшни увеличения на лихвените проценти през 2019 г. Федералният резерв на Фед в очаквания си път за бъдещи повишения на лихвените проценти показва, че централната банка смекчава гледната си точка, за необходимия брой повишения на лихвите.

Фискалната пазарна колебливост беше потвърдена и от изявлението на Фед в сряда, като централната банка добави език, който каза, че "ще продължи да наблюдава глобалното икономическо и финансово развитие и да прецени тяхното отражение върху икономическата перспектива". През ноември Фед каза просто, че рисковете за икономическите перспективи са приблизително балансирани.

Прогнозите за инфлацията са понижени

Фед в сряда също така смекчи очакванията си за икономически растеж през тази и следващата година, като прогнозира ръст на реалния БВП от 3% през тази година и 2,3% през следващата година. През септември Фед прогнозира растеж на реалния БВП от 3.1% и 2.5% съответно през 2018 г. и 2019 г.

Прогнозите за инфлацията за Фед също бяха понижени в сряда, като основната инфлация сега се очаква да нарасне с 1.9% през тази година и 2% през следващите три години. През септември Федералният резерв очакваше инфлацията да се повиши с 2% през 2018 г. и с 2.1% през следващите три години.
След заседанието на Федералния резерв през септември цената на петрола спадна рязко и данните за инфлацията се смекчиха.

Прогнозата на Фед за безработицата в сряда беше малко променена, очаква се безработицата да е 3.7% през тази година и 3.5% през следващата година, без промяна от септември. През 2020 г. и 2021 г. Федералният резерв отчита съответно ръст на безработицата от 3.6% и 3.8%, което е с 0.1 процентни пункта под прогнозата от септември. И двете години обаче се очаква нивата на безработица да са под дългосрочната прогноза на Фед за безработица от 4.4%, която поддържа среда на "пълна заетост".