Forexnews.bg
Goldman Sachs обръща гръб на долара ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 19 Април 2017 11:39

Goldman Sachs е поредната водеща финансова институция, която започва да обръща своя гръб на долара. От инвестиционната банка, обявиха вчера, че приключват с две от „топ позициите си“, които бяха дълги в долари и които биха донесли загуба на инвеститорите, следвали тези препоръки.

През последните години, като цяло имахме позитивни очаквания за долара, като все още има обстоятелства, поддържащи тезата за силен долар. Сред тях са здравословното състояние на щатската икономика, активната централна банка и по-ниската политическа несигурност, в сравнение с Великобритания и еврозоната. Въпреки това обаче, част от фундамента се промени, което вече не подсигурява позиция на долара сред нашите „Топ сделки““, се казва в писмо на банката към нейните клиенти, публикувано във финансовото издание CNBC.

Двете сделки, инициирани в средата на ноември, бяха в дълъг долар спрямо еврото и паунда и дълъг долар спрямо китайския юан.

dollardump

 

Еврото и паунда, са донесли потенциална загуба за инвеститорите от 0.2%, като положителния лихвен диференциал, е неутрализирал част от спот загубата на „зелените пари“, която иначе би възлизала на 0.6%. Иначе доларът е загубил 1.1%, спрямо юана, за същия период.

Причините за намалените симпатии към долара, включват – забавяне в изпреварващото представяне на щатската икономика.

„Въпреки, че прогнозите за ръста на щатската икономика са се подобрили, от ноември насам, това подобрение, е било по-слабо от същото за останалите развити страни, включително Великобритания и еврозоната“, се казва още в писмото на GS.

Можем да припомним, че вчера Deutsche Bank, която бе една от най-негативно настроените по отношение на GBP/USD, финансова институция, също занижи негативните си очаквания за валутната двойка, в светлината на очакваните предсрочни избори във Великобритания.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на валута на финансовите пазари