Forexnews.bg
Японската йена поевтинява след спада на напрежението между САЩ и Китай ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 02 Ноември 2018 09:32

 

yen dВъзприеманата като сигурна валута, йената се подхлъзна, а австралийският долар нарасна, тъй като се появиха сигнали за намаляване на напрежението около търговската война между САЩ и Китай, което даде тласък на пазарите, а азиатската търговия се повиши значително.

 

Новината за телефонен разговор между президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзипин породиха надежди за спад на напрежението в търговията между САЩ и Китай.

 

Настроението на инвеститорите се повиши допълнително, след като „Блумбърг" съобщи, че Тръмп е поискал от американската администрация да започнат подготвоката на възможно търговско споразумение с Китай.

 

Спрямо сигурната йена доларът се повиши с 0.3%, до 113.03 йени, като заличи част от загубите от предишния ден.

 

Зелената валута все още е далеч от триседмичен връх от 113.385 йени, достигната в средата на седмицата, а пазарните участници очакват щатските данни за работни места, които ще бъдат обявени по-късно през деня.

 

Австралийският долар се повиши с 0.5%, до 0,7242 щатски долара, след ралито от предишния ден.

 

Австралия, която е чувствителна към китайската икономика, която е нараснала с 1.8% в четвъртък, с което очакването за подобряване на отношенията между САЩ и Китай се повишава.

 

Спрямо кошницата от шестте основни валути, доларът се стабилизира преди данните за работните места в САЩ, след като се отдръпна от 16-месечния връх в предишната сесия, тъй като инвеститорите предпазливо се насочиха към по-рискови активи.

 

Световните пазари на акции започнаха през ноември със силно рали след брутален октомври, подсилен от много добрите корпоративни печалби и очакванията за намаляване на напрежението в диалога между САЩ и Китай.

 

Индексът на долара, който измерва съотношението му с шестте основни валути, малко нарасна до 96.321 пункта, след като спадна с почти 0.9% през нощта, притиснат от паунда.

 

Британската валута се повиши след като Английската централна банка замрази лихвите в четвъртък и намекна за по-бързо покачване на лихвения процент, ако преговорите за Brexit продължат гладко.

 

Участниците на пазара очакват данните за работните места в САЩ, които ще бъдат обявени по-късно днес, за да разберат с какъв темп ще повишава лихвите Федералният резерв на САЩ (Фед).

 

"Дългосрочните добиви на САЩ създадоха стабилна стъпка над 3%, осигурявайки силен фона на долара", каза Junichi Ishikawa, старши валутен стратег в IG Securities в Токио. "Ако данните за работните места се окажат силни, можем да очакваме доларът да изтрие последните си загуби и да възобнови възхода си", прогнозира Юничи Ишикава, старши валутен анализатор в IG Securities в Токио.

 

Данните за работните места в САЩ се очаква да са се повишили с 190 000 през октомври, след като предишния месец септември те бяха нараснали със 134 000.

 

Индексът на долара се повиши до 97.00 пункта в сряда, най-високото ниво от февруари 2017 година, заради оптимистичните икономически данни в САЩ и нарасналата доходност на държавните облигации.

 

Доларът се наслаждаваше на превъзходството си над основните си конкуренти през по-голямата част от седмицата, като еврото не успяваше да се задържи стабилно, заради спадналите европейска икономическа перспектива и предпазливата позиция на Японската централна банка, която отпуска малко подкрепа за йената.

 

Паундът бе стабилен на ниво от 1.2998 щатски долара и запази голямата част от печалбите си, след като скочи с 1.8% в четвъртък, най-голямото му дневна печалба от април 2017 година насам.

 

Еврото поскъпна с 0.05% до 1.1414 долара, след като спечели 0.9% през нощта, заради отстъплението на долара. Единната европейска валута се беше снишила до 2,5-месечно дъно от 1.1302 долара в сряда.

 

Китайският юан се повиши с 0.2% до 3-седмиченвръх, след като спечели 0.8% в четвъртък. Притесненията за китайския икономически растеж и търговските спорове със САЩ натиснаха офшорния юан до 22-месечно дъно от 6.9800 юана за долар в средата на седмицата.

Източник: Infostock.bg