Forexnews.bg
Ако Фед нe повиши лихвите пазарът може да се паникьоса ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 19 Декември 2018 13:27

fed-reserveМалко вероятният сценарий, при който Федералният резерв се въздържи от повишаване на лихвените проценти, може да има неочакван от инвеститорите ефект - на пълна паника на Wall Street, смята икономистът Даян Сонк от Grant Thornton.

"Ще има усещане за - какво знае Фед, което ние не знаем? И това може да инициира истинска паника на пазарите", коментира още експертът вчера.

Така че, Фед може би ще избере да се придържа към първоначалния план, очакван от над 85% от инвеститорите на пазара на повишение на лихвите за четвърти и последен път през тази година. Ако Фед иска да не е толкова агресивен, то Пауъл може да намекне отново, че сме близо до неутралните лихви.

Суонк заяви, че очаква именно подобен сценарий - Джером Пауъл да преорентира съобщението си за по-нататъшно повишение на лихвите, към по-неутрално такова.

"Също така, ще видим преориентация на пазара относно това какви са неутралните нива на лихвите - по-скоро към 2-3%, вместо твърдите 3%, само преди месец", коментира още Суонк.

Миналият месец Федералният комитет за отворен пазар запази целевия диапазон на лихвения процент на федералните фондове от 2 до 2,25%, тъй като инвеститорите се притесняваха от въздействието на търговската война върху световната икономика.

Суонк добави, че несигурността продължава да се претегля сериозно на пазарите, а Федералният резерв може да бъде облекчен, като се разрешат някои от търговските спорове.