Forexnews.bg
Най-добрите активи на първото тримесечие ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 18 Април 2017 06:20

Първото тримесечие е вече в историята и е добре да погледнем кои са били най-добре представящите се активи през този период. Или къде е трябвало да държите инвестициите си през първите три месеца, за да реализирате най-висока доходност.

Най-лесна представа за това, можете да добиете от графиката на финансовото издание Finviz, където правят класация на основните активи, на база представяне за първото тримесечие.

gold-silver-Q1-2017-1

* данни Finviz

Както виждаме от графиката, най-висока доходност за първите три месеца на годината са донесли инвестициите в паладий – 16.59%. Те са следвани от среброто – донесло печалби в размер на 13.1% и Nasdaq 100 с ръст от 11.79%.

Следват два не особено популярни активи, търгувани на стоковите пазари, в лицето на - „живите говеда“ и памука, донесли доход на инвеститорите от съответно 11.69 и 8.45%. Не много по-назад остава и златото с повишение от 7.71%

Можем да заключим, че ценните метали, са били най-добрия избор за инвеститорите през първите три месеца на годината.

Сред европейските индекси, с най-добро представяне се отличава немският DAX, с ръст от 7.66%, следван от близо от индекса, следящ представянето на 50-те най-големи европейски компании Euro Stoxx 50 със 7.25%.

Сред валутите, с най-добро представяне през първите три месеца, се отличава австралийският долар, добавил 5.58% към стойността си, спрямо останалите основни валути. Следва японската йена, поскъпнала с 4.23%.

За трите месеца от януари до март, най-голяма загуба за инвеститорите, е донесъл петролът и по-точно щатския суров петрол. Той е поевтинял със 8.78%.

Соевото масло е вторият най-зле представящ се актив, с понижение от 8.53%, следван от етанола със загуба от 7.19% и брентът – донесъл загуба за инвеститорите в размер на 7.19%.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари.