Forexnews.bg
Инвеститорите могат да загубят 367 милиарда долара от криптовалути? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 14 Март 2018 08:58

bitcoin-e1466596991401Инвестициите в криптовалути, може и да са много противоречиви, но според изданието coinmarketcap.com близо 367 милиарда инвеститорски средства са инвестирани в тях към 13-ти март, като най-вероятно още средства ще се насочват към криптовалути, като биткойн и рипъл.

Според проучване направено от консултантската компания deVere Group, шест от десет души, които не са инвестирали в криптовалути, обмислят подобна инвестиция, докато седем от 10, които вече са инвестирали, обмислят да повишат своята експозиция през следващите 12 месеца.

Когато анкетираните, които до момента не са инвестирали в дигитални валути, са били попитани, дали обмислят да включат поне една криптоваулта в портфейлите си, 62% отговарят с „да“, а едва 26% отговарят с „не“. Останалите казват, че не знаят.

Междувременно 71% от инвеститорите, които в момента имат криптовалути в портфейлите си, твърдят че възнамеряват да повишат експозицията си през следващата година и едва 25% твърдят, че нямат намерение да направят това.

Биткойнът привлича крайно противоположни мнения. Според някои, стойността на криптовалутата ще се понижи до нула, макар и да подкрепят блокчейн технологията като цяло.

Според Стив Стронгин, ръководител на звеното за анализи в Goldman Sachs, биткойнът в крайна сметка ще поевтинее до нула, защото настоящите итерации са „твърде примитивни“ за да са ценни в дългосрочен план.

Ако всички криптовалути, поевтинеят до нула, то инвеститорите биха загубили около 367 милиарда долара. Но ако инвеститорите продължат да насочват средства към криптовалутите, каквито са очакванията на консултантската компания Vere, то повече средства могат да бъдат поставени под риск.

Според данни на 2017 Investment Company Fact Book, сумарните активи инвестирани в инвестиционни фондове от отворен тип, са били 40.4 трилиона долара през 2016-та година.

Дори анализаторите в GS са с разнопосочни мнения. Например Джеф Къри, ръководител на звеното за търговия със суровини, сравнява биткойна със златото и задава въпроса - „Не виждам защо всички са толкова враждебно настроени към биткойна“.