Forexnews.bg
2.3 трилиона от ралито на Тръмп – заличени! ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 29 Март 2018 12:01

trumpПомните ли коя е най-голямата гордост на Тръмп, откакто встъпи, като президент на САЩ? Да, точно така – ралито и новите рекордни стойности на щатските индекси! Е, оказва се, че Тръмп, противно на очакванията си, може и да е най-големия враг на пазарите.

Именно неговите действи, във връзка с плановете му да налага тарифни мита, както и други не особено популярни действия, инициираха до голяма степен спада на щатските индекси.

След като се понижиха с около 5% за седмицата до края на 23-ти март, акциите поскъпнаха с 3% в понеделник, но върнаха почти всичко спечелено във вторник. В момента, щатските индекси, са точно при нивата, при които бяха в началото на февруари, когато се понижиха с 10% от върховете си, само за няколко дни.

Скандалът със социалната мрежа Facebook, бе само един катализатор, който да ускори връщането на щатските индекси.

Фактите са следните – общата пазарна капитализация, на широкия S&P 500, от края на януари до момента, е загубила над 2 трилиона долара. Този спад, неутрализира около 40% от ръста на пазарната капитализация от момента, в който Тръмп стана президент.

„От дадата на изборите през 2016-та година до върха си на 26-ти януари, широкият щатски индекс добави 6.3 трилиона долара пазарна капитализация до над 25.46 трилиона долара“, според аализатори от Bespoke Investment Group.

„От върха на 26-ти януари до момента, индексът е загубил 2.34 трилиона долара пазарна капитализация, с което сумарната такава е в размер на 23.12 трилиона долара“, коментират още от изданието.

На процентна база, пазарът е загубил малко над 9% от началото на януари и се е повишил с около 20% от изборите. Разбира се, съпоставен с ръста, спадът от 9%, все още не изглежда като нещо кой знае какво.