Forexnews.bg
ЕЦБ очаква забавяне на ръста на еврозоната ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 27 Април 2018 07:44

ECBВчера ЕЦБ не повиши лихвите и това не изненада никой. Това, което изненада пазарните участници обаче и доведе до по-нататъшна загуба за еврото, спрямо долара, бяха очакванията на централната банка за състоянието на еврозоната.

По време на пресконференцията след решението на ЕЦБ, ръководителят на централната банка – Марио Драги, заяви че очаква „известно забавяне“ в икономическия ръст в еврозоната.

Въпреки това, настоящите показатели, за състоянието на икономиката, все още са относително добри, разясни Драги.

Коментарите на Драги, се приеха от инвеститорите, като сигнал за по-дълго излизане от стимулите и съответно по-късно повишение на лихвите от страна на ЕЦБ.

Ръстът на икономиката на еврозоната, възлезе на 2.5% през изминалата година, или най-доброто представяне от десетилетие насам.

Наскорошните данни обаче, бяха разнопосочни, особено в среда на потенциално излизане на Великобритания и възможна търговска война с Китай. В тази насока, стимулите, свързани с обратното изкупуване не активи, се очаква да продължат поне до септември на тази година.

Инвеститорите не приеха особено добре коментарите на ЕЦБ и изпратиха еврото силно надолу. Единната валута, се търгува при нива на търговия от около 1.2100 спрямо щатския долар, или най-ниската си стойност от началото на годината.