Forexnews.bg
Британската икономика с най-слаб ръст от пет години насам ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 27 Април 2018 13:04

paundПървото тримесечие, бе изключително негативно за британската икономика. През него, тя е отбелязала най-слабото си повишение от пет години насам, посочиха изнесени днес данни.

Това изстрела паунда силно надолу, спрямо всички основни валути.

Икономиката на Великобритания се е повишила с 0.1%, или най-малко от четвъртото тримесечие на 2012-та година. Резултатът се оказа и значително под средните очаквания на анализаторите за ръст от 0.1%.

Забавяне на строителните разходи, до голяма степен бяха в основата на лошото представяне. Нетрадиционно ниските температури и снега в страната от миналия месец, до голяма степен съдействаха за това.

„Нашите първоначални прогнози за британската икономика, сочат, че икономиката на Великобритания се повишава с най-слаби темпове от над пет години насам, със слабо предсатвяне на промишления сектор“, коментира Роб Кент-Смит, официален представител на правителството. „И докато снега имаше частична вина за това, особено сектора на строителството, частично той бе компенсиран от повишените разходи за електроенергия и онлайн-продажбите“, допълни още експертът.

Паундът се понижи сериозно спрямо долара, като загуби 0.8% от стойността си до 1.3805 долара, или най-ниската му стойност от 9-ти март насам. Инвеститорите повишиха залозите си, че британската централна банка, няма да е в състояние да повиши скоро нивото на лихвите.

„Определено, лошите данни ще са прът в колелото на английската централна банка, по отношение на повишението на лихвите“, според Тедж Парикх, главен икономист в Institute of Directors lobby group. Преди да повиши лихвите, банката трябва да е сигурна, че забавянето на икономиката в страната, е било случайно явление.