Forexnews.bg
Доларът поевтинява след спада в доходността на облигациите ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 04 Декември 2018 13:20

CURRENCY1Щатският долар отслабна в Азия във вторник, тъй като доходността на американските държавни облигации падна до тримесечни дъно, а инвеститорите се тревожат за евентуална пауза в цикъла на повишаване на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ (Фед).

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна до 2.94% във вторник, което е най-ниското ниво от средата на септември. Разликата в доходността между 2-годишната и 10-годишните облигации на САЩ се обърна и достигна разлика от юли 2007 година насам.

"Падащата доходност на облигациите има отрицателен ефект за долара, особено спрямо основните валути", каза Родриго Катрил, старши валутен анализатор в австралийската централна банка NAB.

Кривата на доходността между 3-годишните и 5-годишните дългови книжа се обърна за пръв път от 2007 г. насам в понеделник и последно бе на минус 1.2 базисни пункта.

Кривата на доходността на 2-годишните и 10-годишните облигации е ключов акцент за инвеститорите, тъй като те я разглеждат като прогноза за рецесия в САЩ. Кривата на доходност е обърната, когато доходността по дългосрочни падежни облигации е по-ниска от облигациите с по-къс срок.

В момента кривата на доходността се изравнява, тъй като продължаващите увеличения на лихвените проценти изпращат доходността на краткосрочните облигации на по-високи нива, а на дългосрочните се понижава от хладната инфлация и забавянето на глобалния икономически растеж.

Анализаторът Катрил добави, че доходността на щатските облигации е близо до важни нива на техническа поддръжка, чието прекъсване би могло да доведе до допълнителен натиск върху доходността на облигациите и на щатската валута.

Индексът на долара, който измерва съотношението на зелените пари спрямо шестте основни валути, е спаднал с 0.23%, до 96.8 пункта.

Отслабването на долара е заради временното примирие в търговския конфликт между САЩ и Китай, което засили доверието на инвеститорите в по-рискови валути спрямо доларовите, които се възприемаха за безопасна зона.

Щатският долар беше подкрепен през по-голямата част от 2018 г. от стабилна икономика на САЩ и относително ястребските настроения на борда на Фед, който се очаква да повиши лихвения процент по-късно този месец.

Пазарите са оценили с 87% вероятност за увеличение на лихвите по време на срещата на Фед на 18-19 декември.

Американският долар беше подложен на натиск миналата седмица, когато пазарът възприе коментарите на президента на Фед Джером Пауъл като сигнал за забавяне на темпото на увеличение на лихвите. Това накара пазарните участници да очакват с нетърпение отговор на въпроса колко пъти централната банка на САЩ ще увеличи лихвените проценти през 2019 г.

Валути като китайския юан, които бяха опустошени от търговската война между САЩ и Китай, се очаква да се търгува по-силно спрямо зелената валута през следващите седмици, тъй като настроенията на инвеститорите се подобрява.

Щатският долар падна с 0.5% спрямо офшорния юан, до 6.8375 юана за добра. В понеделник зелените пари загубиха 1.07%, най-високият му процент на спад от 25 август 2018 г. насам.

Австралийският долар се възползва от спада на щатския долар, като нарасна в азиатската търговия с 0.2%, до 0.7368 американски долара. Резервната банка на Австралия запази променливата си лихва във вторник, въпреки очакванията за повишение.

Йената се търгуваше на 113.05 йени за долар, като зелените пари загубиха 0.5% спрямо японската валута.

Британският паунд се повиши с 0.2%, до 1.2744 щатски долара, поради отслабването на американската валута във вторник. В понеделник паундът падна под 1.27 долара за първи път от 31 октомври насам.

Паундът отчете загуби в продължение на три последователни седмици, тъй като търговците залагат, че британският премиер Тереза ​​Май няма да може да защити сделката си за Brexit в парламента на 11 декември.

Източник: Infostock.bg