Forexnews.bg
Доларът стабилен след обръщане на лихвената крива ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 05 Декември 2018 10:31

CURRENCY1Щатският долар възстанови някои от последните си загуби, но остана под натиск в сряда, тъй като инверсията в част от кривата на доходността на държавните облигации на САЩ пораждат загриженост за потенциалното забавяне на американската икономика.

Австралийският долар спадна с повече от половин процент спрямо щатския си съименик, тъй като разочароващите икономически данни допълнително намалиха шансовете за повишаване на цените. Австралиецът спада до 4-месечно дъно от началото на седмицата на ниво от 0.7394 щатски долара за един австралийски.

Инвеститорите са нервни по отношение на инверсията на кривата на доходността между 3-годишните и 5-годишните дългови книжа на САЩ и между 2-годишните и 5-годишните облигации, които ограничиха печалбите на долара.

Това е първият случай след финансовата криза, в който кривата на доходността на краткосрочните облигации е но-висока от тази на дългосрочните.

"В началната фаза на инверсията на кривата на доходността на щатските облигации притеснява инвеститорите дали това не е сигнал за рецесия", заяви Масафуми Ямамото, главен валутен анализатор в Mizuho Securities в Токио. Според него дълговите книжа реагират по-агресивно на слабите икономически данни, отколкото на силните. "Мисля, че доларът може да бъде в режим на корекция в среда заради инверсията на кривата на доходността на облигациите", уточни Ямамото пред „Ройтерс".

Спрямо кошница от шестте основни валути доларът поскъпна с 0.1% до 97.092, като намали загубите от началото на седмица до 0.2%. Нарастването на лихвените проценти доведе до по-висока доходност за кратък срок, като се има предвид, че доларът поскъпна на 12 ноември с 0.6%, до 97.693 пункта, което е 17-месечен връх, но сега е доста далеч от това ниво.

Щатският долар е подложен на натиск, откакто председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл заяви миналата сряда, че лихвените проценти на САЩ се доближават до неутрални нива, което бе изтълкувано като сигнал за забавяне на темповете на увеличаване на лихвите.

Аяко Сера, пазарен анализатор в Sumitomo Mitsui Trust Bank в Токио, заяви, че вече има доказателство, че инверсията между 3-годишните и 10-годишните ​​облигации е предвестник на рецесия. Разликата между 3-годишните и 10-годишните държавни ценни книжа е била 50 базови пункта във вторник, най-малката от октомври 2007 година насам.

"Федералният резерв може да забави темпото, с което увеличава лихвените проценти, но няма да намали лихвените проценти, така че вероятността да има обръщане на кривата е много малка", уточнява Сера.

Еврото е спаднало с 0.1% до 1.1328 щатски долара, след като се понижи също с 0.1% по време на предишната сесия.

Австралийският долар се понижи с 0.7% до 0.7290 щатски долара, след като Австралия регистрира положителен, но по-нисък от очакваното икономически растеж за третото тримесечие с 0.3%. Това означават, че годишният ръст ще се забави до 2.8%.

Спрямо йената доларът поскъпна с 0.2%, до 112.97 йени, като компенсира някои от загубите от предишната сесия, когато регистрира най-големия си еднодневен спад от 20 юли насам. Във вторник зелената валута свали близо 0.8% спрямо йената, която отново привлече пазарни участници като сигурно убежище в условията на геополитически и финансови сътресения, тъй като Япония е най-голямата в света държава-кредитор.

Пазарите на акции и облигации в САЩ ще бъдат затворени в сряда заради национален ден на траур за бившия президент на САЩ Джордж Х. Буш, който почина в петък.

Източник: Infostock.bg