Forexnews.bg
Йената печели позиции спрямо долара ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 06 Декември 2018 11:29

dollareuroДоларът губи спрямо йената в четвъртък, тъй като нарастващата амбиция на инвеститорите към по-рисковите активи удари акциите и понижи доходността на щатските държавни облигации.

Американската валута спадна с 0.4% до 112,72 йени, връщайки скромните си печалби, направени за една нощ.

Глобалните пазари на акции са разтърсени, а доларът падна тази седмица, след като инверсия в част от кривата на доходност на държавните облигации на САЩ предизвика загриженост за пазара и за икономическия растеж.

Принос за повишаване на нервите на инвеститорите в четвъртък е арестуването в Канада на висш изпълнителен директор на китайския технологичен гигант Huawei Technologies, подновявайки страховете от възникване на ново напрежение между Китай и Съединените щати, тъй като двете страни трябва да възобновят търговските преговори.

Широкият индекс MSCI за азиатско-тихоокеанския регион извън Япония се понижи с 1.9%, а японският бенчмарк Nikkei е загубил повече от 2%, два часа преди да затвори борсата в Токио.

Доходността на щатските държавни облигации падна, натискайки долара надолу.

"Доларът може да остане под натиск до срещата на борда kd Фед тази седмица, тъй като дългосрочната доходност на дълговите книжа на САЩ може да не се повиши, докато пазарът не види позицията на Фед по отношение на паричната политиката и прогнозата за икономиката", каза Юничи Ишикава, старши валутен анализатор в IG Securities в Токио. Според него, реакцията по отношение на инверсията на кривата на доходностт на облигациите на САЩ изглежда малко истерична, но за търговците на долари няма да получат ясни знаци, докато срещата на Фед не бъде преодоляна.

Десетгодишната доходност на държавните облигации на САЩ се понижи до тримесечно дъно от 2,885% във вторник и последно достигна 2,890%.

Разликата между доходността на 2-годишните и 5-годишните дългови книжа се обърна тази седмица, като по-висока бе доходността на по-кратките облигации, отколкото на по-дългорсрочните. По-плоската крива се възприема като индикатор за забавяне икономика, което предполага потенциална рецесия по пътя.

Анализаторите все още очакват Фед да повишат лихвените проценти отново на срещата си на 18-19 декември, но фокусът на пазара е насочен към броя на увеличенията на лихвите през 2019 г.

Йената, която често се търси като валута-убежище във времена на пазарни сътресения, се повиши освен спрямо щатския долар, но и спрямо другите основни валути.

Еврото загуби 0.4% до 127.87 йени, австралийският долар спадна с 1% до 81.45 йени, а паундът се понижи с 0.5% до 143.40 йени.

Еврото също отслабна в четврътък, достигайки 1.1340 долара за едно евро, след като се оттегли от най-високото си ниво от 1.1419 долара тази седмица, достигнато във вторник.

Австралийският долар, който е много чувствителен към промените в рисковите настроения, се понижи с 0.7%, до 0,720 щатски долара. Австралийската валута е несигурна, след като се понижиха с почти 1% в сряда, заради по-слаби от очакваните данни на Австралия за брутния вътрешен продукт за третото тримесечие.

Паундът отново попадна в сянка, до 1.2721 щатски долара. Британската валута се понижи до 17-месечно дъно от 1.2659 щатски долара в един момент във вторник след първия парламентарен неуспех на премиера Тереза ​​Май относно договора с ЕС за Brexit.

Източник: Infostock.bg