Forexnews.bg
Паундът пада след отложеното гласуване за БРЕКЗИТ ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 11 Декември 2018 09:51

paundПаундът се срина до най-ниското си ниво за последните 20 месеца спрямо долара в понеделник, след като британският премиер Тереза ​​Май отложи парламентарния вот за сделката си да Brexit с Европейския съюз, с което подсили съмненията за излизане на Обединеното кралство от ЕС през март без споразумение.

Офертите към валутата убежище стабилизираха зелените пари, които претърпяха най-големия си седмичен спад спрямо кошница от шестте основни валути през миналата седмица. Печалбата във вторник на долара беше ограничена, тъй като търговците понижиха очакванията си, че Федералният резерв на САЩ (Фед) може да спре повишаването на лихвения процент по-рано, отколкото се смяташе досега.

„Паундът бавно се понижаваше през последните две години, заради погрешни очаквания от пазарните участници, но вече е ясно, че напускането на единния пазар и неговите ползи по никакъв начин не са благоприятен път за британската валута", коментира Хуан Перес, главен валутен търговец в Tempus Inc. във Вашингтон.

Парламентарният вот за споразумението за Brexit, договорено от премиера Тереза Мей, бе насрочен за вторник. Отложеното гласуване остави вратата отворена за излизане на Великобритания от ЕС без сделка, известен вече като „твърд Brexit", или към насрочване на нов референдум за ЕС.

Отлагането на гласуването в парламента е по искане на Тереза Мей, която ще проведе поредица от срещи с европейски лидери, за да ги убеди за преразглеждане на споразумението за Brexit. За днес са предвидени две срещи - с премиера на Холандия Марк Рюте и с германския канцлер Ангела Меркел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче заяви, че Брюксел и Май са се споразумели и предоговаряне няма да има.

Паундът се понижи с 1.41%, до 1.2546 щатски долара, след като преди това спадна до 1.2507 долара, което беше най-ниското ниво от април 2017 година насам. Еврото достигна тримесечен връх спрямо паунда, до 90.875 пенса за една евро, след като в понеделник търговията беше затворена с повишение с 1.06%, до 90.475 пенса за едно евро.

Печалбите в единната европейска валута бяха ограничени от протестите във Франция срещу икономическата реформа на президента Еманюел Макрон. Еврото спадна с 0.23%, до 1.13535 щатски долара, след като достигна близо 2,5-седмичен пик от 1.14425 долара в азиатската търговия.

Зелените пари се повишиха спрямо кошницата от шестте основни валути, която включва и еврото, тъй като търговците силно ограничиха залозите си заради очакванията Фед да промени паричната си политика.

Увеличаването на разликите при лихвените проценти между Съединените щати и останалия свят, причинено от политиката на Фед, която президентът на САЩ критикува, предизвика тази година невероятно доларово рали. Въпреки това, слабите данни през последните седмици помрачиха перспективите на зелените пари за следващата година.

"В следващите 12 месеца ще получите малко разочарование от Фед", казва Чък Томис, асоцииран портфолио мениджър в клона на Manulife Asset Management в Бостън. Търговията на фючърсния пазар подсказва, че търговците очакват централната банка на САЩ да повиши ключовите си лихвени проценти с четвърт процентен пункт на срещата си на 18 декември, до 2.25-2.50%, което ще е четвърто увеличение през 2018 г. За следващата година те не очакват повече от едно увеличение на лихвите, според оценките на CME Group.

Индексът на долара, който проследява съотношението на зелените пари спрямо шестте основни валути, нарасна с 0.74%, до 97.232 пункта, след като се понижи с 0.78% миналата седмица.

Източник: Infostock.bg