Forexnews.bg
Щатският долар с най-висока стойност от година и половина ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 17 Декември 2018 09:48

dollareuroДоларът се държи близо до 19-месечен връх в понеделник, подсилен от покупките на американската валута като сигурно убежище, тъй като повишените опасения от глобалното забавяне на икономиката намалиха апетита за по-рискови активи като акции и азиатски валути.

По-слабите от очакваните икономически данни от Китай и Европа и страховете от евентуално блокиране дейността на правителството на САЩ изплашиха инвеститорите и започнаха да изтеглят активите си в зелената валута и йената.

"Доларът ясно показва, че е атрактивен по време на пазарен стрес", коментира Ред Атрил, ръководител на валутната стратегия в Националната банка на Австралия.

Индексът на щатския долар, който оценява съотношението на зелените пари спрямо шестте основни валути, не се промени съществено, след като достигна в петък 97.44 пункта, което е 19-месечен връх.

Австралийският долар, чиито котировки са тясно свързани с китайската икономика, се търгуваше малко по-ниско, до 0.7174 щатски долара, след като загуби 0.3% от стойността си миналата седмица. Данните показват, че продажбите на дребно в Китай през ноември са нараснали с най-слаби темпове от 2003 г. насам, а индустриалното производство се е повишило най-малко за последните почти три години, което показва, че има рискове за китайската икономика.

Офшорният китайски юан също се търгува без съществени промени, на ниво от 6.8974 юана за долар.

Освен страховете от забавяне на световната икономика пазарите се фокусират и върху очакванията на Фед да обяви паричната политика на САЩ. Очаква се Фед да повиши лихвите с 25 базисни пунка на предстоящата двудневна среща, която се открива във вторник.

Централната банка на САЩ е повишавала осем пъти лихвите от декември 2015 г. в опити да възстанови политиката си до по-нормални условия, след като намали разходите по заеми почти до нула, за да се бори с финансовата криза преди десетилетие.

Според пазарните участници, динамиката на долара ще се ръководи от насоките, които се очаква да съобщи Фед.

Според прогнозите от септември Фед планира да увеличи лихвите три пъти 2019 г., въпреки че от месец очакванията на анализаторите, а и според изказватия на някои членове на борда на Фед, централната банка да увеличи само веднъж лихвите през 2019 г.

"Всяка информация за увеличението на лихивте през 2019 година, която е различна от това, което Фед прогнозира през септември, ще влияе съществено на валутните пазари", прогнозира Майкъл Маккарти, стратегически анализатор в базираната в Сидни брокерска компания CMC Markets.

Търговците смятат, че по-високите разходи по заеми в САЩ ще навредят на инерцията на растежа на икономиката на САЩ и в крайна сметка ще принудят Фед да преустанови паричната си политика за подпомагане на щатската икономика чрез изкупуване на корпоративни облигации.

Последните коментари на членове на борда на Фед са разчетени от пазара като били прочетени от някои анализатори като "миролюбиви". Миналия месец председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че темповете за увеличаване на лихвите са близо до оценките на политиците за "неутрални" - нивото, при което те нито стимулират, нито възпрепятстват икономиката.

Доларът поскъпна с 0.1% спрямо йената в азиатската търговия и се търгува на ниво от 113.48 йени. Разликата между лихвите на САЩ и Япония правят долара по-привлекателен залог от йената, според някои анализатори.

Японската централна банка има среща на 19 и 20 декември, на която се очаква промяна в паричната политика, тъй като инфлацията остава доста под целта на банката.

Еврото също се преми малко, до 1.1310 долара за едно евро, след като загуби 0.6% миналата седмица, поради по-слабите от очакваните статистически данни от Франция и Германия, които показаха, че икономическата активност в Европа остава слаба.

Паундът остана под натиск в азиатската търговия, спадайки с 0.02% на ниво от 1.2582 щатски долара. Британският министър на търговията Лиъм Фокс заяви в неделя, че преговорите с Европейския съюз за осигуряване на "уверения" за парламента по сделката за Brexit на министър-председателя Тереза ​​Май ще отнеме време и най-реалистично е да има решение след новата година.

Източник: Infostock.bg